Så gör du flyttkarusellen mer behaglig

Dags att byta bostad? Här är tipsen för en mer behaglig flyttkarusell.
Dags att byta bostad? Här är tipsen för en mer behaglig flyttkarusell.

Nu är det sommar, nu är det sol, nu är det dags att byta bostad.
Under sommarmånaderna flyttar vi mer än någonsin.
1:a juli och 1:a september är årets största flyttdagar, visar ny statistik.
Men bostadsbytet är inte helt okomplicerat och det finns fler saker än att packa kartongerna att tänka på.

I genomsnitt flyttar vi och byter bostad vid elva tillfällen i livet. Omkring hälften av flyttarna genomförs när vi är mellan 20–30 år, visar statistik från SCB (Statistiska Centralbyrån). Och numera är det under sommarmånaderna som vi mest frekvent byter bostad. Tidigare var hösten och 1:a oktober störst.

Semesterplanering

− Vi tror att många behöver semestern för att förbereda flytten. Många utnyttjar sin ledighet för att hinna packa, flyttstäda och ordna alla administrativa saker och då blir det naturligt att själva flytten sker då, säger Mattias Ejbe, vd för flyttportalen Moveria AB.

Färsk statistik, från SCB, visar att Sveriges största flyttdagar under 2016 var den 1:a juli och 1:a september. Drygt 36 000 ändrade sina folkbokföringar på respektive dag. Och 1:a augusti, med 33 000, kom därefter.

Men det finns många saker att tänka på i samband med flytten.

– Som till exempel att du kan få RUT-avdrag för arbete med flytt och flyttstädning. Det gäller förresten även städning av trädgården. Tänk på att arbetskostnaden ska vara specificerad på fakturan, även om du har ett fast pris, säger Mattias Ejbe och varnar också för att stirra sig blind på just månadsskiftet som datumet för att byta bostad.

– De mest populära flyttdagarna är kring månadsskiften. Därför är det viktigt att planera sin flytt och att vara ute i god tid för att boka flyttfirmor, flyttbilar och liknande.

Byter län i augusti

Notabelt i sammanhanget är också att 1:a oktober av hävd och gammal vana under många år var den mest frekventa flyttdagen. Och att augusti är den månad då flest flyttar mellan län görs – mer än dubbelt så många flyttar då långt som under till exempel mars.

Packa kartongerna rätt. Har du förresten tillräckligt många?
Packa kartongerna rätt. Har du förresten tillräckligt många?

ANNONS

Fynda stilrena tallrikar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN