Bosse Rappne: Vacker vårgrupp med tulpaner

Så fixar du vårkänslan med lökväxterna

Nu frossar vi i tulpaner men det börjar klia i odlingsfingrarna också. Trädgårdsmästare Bosse Rappne visar hur man enkelt gör ett ljuvligt arrangemang i glasvas som lovar att våren snart är här.

– Så här i början av året kliar det i fingrarna och många känner nog igen sig i att man är så sugen på att börja odla, säger Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård. Men än är det lite tidigt att börja med grönsaksodlingar. Men för att stilla odlarlängtan kan man hitta på något annat. Här har jag en hög glasvas som jag tänkte göra ett arrangemang med vårblommor i.

Bosse Rappne fixar ett vackert arrangemang för rätta vårkänslan.
Bosse Rappne fixar ett vackert arrangemang för rätta vårkänslan.

Till arrangemanget passar vårblommande lökar, tulpaner på lök och kanske ett och annat från de gamla julgrupperna som mossa, murgröna eller taklökar.

– Jag börjar med tulpanerna. Vi är ju vana vid att köpa tulpaner avskurna, men här har jag tulpaner på lök som jag tänkte använda. Det spelar egentligen ingen roll om löken är kvar eller inte, de blommar lika länge ändå, säger Bosse Rappne.

Pärlyacinter, vintergäck och krokus passar fint i vårgruppen, Dela lökblommorna innan du sätter ner dem i glasvasen så du kan sprida ut dem lite. Bara de har lite rötter så fungerar det utmärkt.

Tulpaner med eller utan lök, de står lika länge.
Tulpaner med eller utan lök, de står lika länge.

– Vintergäck ger en härlig vårfärg. De här är knoppiga så det här arrangemanget kan vi njuta av länge, säger Bosse Rappne och placerar försiktigt ut lökarna i vasen.

– Vad gäller blommande lökväxter så gäller att ju svalare de står desto längre håller de sig fina, säger Bosse Rappne. Så vill du att ditt arrangemang ska hålla länge, ställ demså svalt du kan på natten och när du inte är hemma. Så tar du fram och njuter av det när du kommer hem.

Nu frossar vi i tulpaner.
Nu frossar vi i tulpaner.

Har du rester från julgrupperna är det perfekt att använde dem också. Taklök och murgröna blir väldigt fint ihop med vårlökar. Mossan kan du också använda, den blir vårlik och fin, blöt upp den om den är för torr och motsträvig. Mossan stöttar upp lökarna bra och håller fukten.

Mossan ger bra stöd till lökarna.
Mossan ger bra stöd till lökarna.

– Det är lite som att försöka bygga fartyg i flaska det här, säger Bosse Rappne. Eftersom det mest är lökväxter jag använder i det här arrangemanget så behövs det inte så mycket jord. De lagrar det mesta av vätskan i löken så de klarar sig ganska länge. Det behövs bara en liten skvätt vatten i botten så det inte torkar. Mossan gör att det inte blir smutsigt i vasen, då ser det lite mer vårlikt och prydligare ut. Och så stöttar den upp växterna bra.

– Så där, en liten vår i kruka, det kan man behöva i den här iskalla, bitande kylan. Det är fint, säger Bosse Rappne.

Färdigt - och visst känner man doften av vår?
Färdigt - och visst känner man doften av vår?

ANNONS

Veckans deals: Koppar

Publisert:

LÄS VIDARE