Härligt hemma

Så slipper du en ofräsch disktrasa

avClara Öhrn

Foto: Johnér
Slipp din ofräscha disktrasa.

En blöt och illaluktande disktrasa är aldrig kul.
Men, du behöver inte slänga disktrasan direkt.
Här är fem knep som håller din disktrasa fräsch längre.

Luktar din disktrasa surt efter bara några dagar? Släng den inte direkt - det finns flera knep du kan ta till för att den ska bli som ny igen.

1. Vrid ur den i kallvatten

Ett mycket enkelt och effektivt knep för att hålla disktrasan fräsch längre. Bakterier trivs bäst i värme därför är det bäst att skölja disktrasan ordentligt i kallt vatten när du har använt den. Vrid sedan ur den och låt den torka fritt.

2. Koka den

Du behöver inte kasta disktrasan så fort den blir lite sunkig. Koka den i fem minuter i vatten med lite diskmedel i, så dör alla snuskiga bakterier och blir den ren och fin igen. Bra för dig och bra för miljön.

3. Tvätta den i tvättmaskinen

Ska du ändå tvätta färgade kläder i 60 grader? Låt disktrasan hänga med, så blir den ren och fräsch igen.

4. Använd hushållspapper

När det är riktigt smutsigt eller när du torkar upp exempelvis rå köttsaft är det bättre att använda hushållspapper. Se också till att bara använda disktrasan till köksbänken, matbordet och runt spisen för att se till att inte bakterier sprids över hela köket.

5. Använd en tunn trasa

Använd gärna en tunnare trasa så torkar den snabbare och håller sig därmed fräsch längre. Det finns tunnare varianter i mataffären men det går också bra att använda en i tyg, till exempel i linne.