Bosse Rappne: så vattnar du bäst

Av: 

Nina Kindbro

Bosse Rappne tipsar om hur du ska vattna
Bosse Rappne tipsar om hur du ska vattna

Odla – Tips för din odling

Att vattna sina växter är självklart, men visste du att det är bättre att vattna på morgonen än på kvällen? Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård, tipsar om hur du bäst sköter bevattningen.

– Att vattna på morgonen är absolut bäst, säger Bosse Rappne. Det är bara att se till sig själv, man vill ju ha en frukost så man orkar hålla igång och få en behaglig dag.

På alla blad som växer ovan jord sitter det mikroskopiskt små öppningar, så kallade klyvöppningar, främst på undersidan. Klyvöppningarna reglerar vattentrycket i växten, de släpper ut överflödigt vatten ur bladen och när det i stället blir brist på vatten drar klyvöppningarna ihop sig så att transpirationen minskar och vattnet stannar kvar i växten.

– Om du vattnar på kvällen när klyvöppningarna börjar stängas så kan de inte släppa ut på övertrycket. Är växten jättetörstig så suger den ju upp som tusan och då ska klyvöppningarna hjälpa till så det blir en lagom nivå. Men är de stängda så fungerar ju inte det, säger Bosse Rappne.

Hängpelargoner är en typisk växt som kan få tydliga skador av att vattnas på kvällen.

– Är du ändå tvungen att vattna på kvällen för att det är så torrt så ska du vattna väldigt lätt, ge dem lite så de klarar sig till morgonen efter, säger Bosse Rappne. Så låt bli att tokvattna.

Om fukten blir stående i plantan är det också lättare att det utvecklas svampsjukdomar. Ute i trädgårdslanden så lockar vattning sent på dagen eller kvällen till sig sniglarna som gillar fukten.

– Här på slottsträdgården vattnar vi otroligt sällan efter lunch, säger Bosse Rappne. Det är morgon och förmiddag som gäller. Dessutom är det så att om du vattnar på dagen när det är varmt och kanske blåser så försvinner ungefär 30 procent av vattnet direkt genom avdunstning, vilket ju är slöseri.

Använd duschmunstycket när du vattnar i trädgården.

Och så var det ju det här med att vattna underifrån eller ovanifrån, vilket är bäst?

– Om du har frösått är det bättre att vattna ovanifrån, annars finns det risk att det blir för blött eftersom det inte finns rötter som suger upp någonting ännu. Men sedan när det har börjat växa spelar det inte så stor roll vilket du gör, säger Bosse Rappne. Roten är konstruerad så att den aktivt söker efter vatten och då sträcker den på sig och växer. Och växer roten så växer det också ovan jord.

Det är också därför man ska låta krukväxter torka upp lätt mellan vattningarna. Vattnar du för ofta eller för mycket får du inte samma tillväxt. Man ska hålla sig på gränsen till lite för torrt. Frösådderna däremot ska inte torka men det löser man med att plasta in dem. Bildas det mögel lättar du lite på ett hörn så försvinner det.

– Om du får stora droppar av kondens på plasten så är det ju över 100 procents luftfuktighet och då behöver du släppa in lite luft. Men det räcker med att lyfta lite grann, du behöver inte ta bort hela plasten, säger Bosse Rappne.

Bosse Rappne kör ofta ut leveranser till kunder och sitter då högt upp i lastbilen vilket gör att han ser in i trädgårdarna när han tar sig runt i villaområdena.

– Jag ser ofta folk som står och vattnar med det här sprutmunstycket som man tvättar bilen med i stället för att sätta på ett duschmunstycke. Sprutmunstycket ger så otroligt lite vatten så det du gör är att du bara vattnar på ytan. Då söker sig rötterna uppåt, till fukten, vilket gör att du får ett ytligt rotsystem och då blir växterna mycket känsligare mot torka eftersom marken torkar uppifrån och ner. Vattnar du på rätt sätt, alltså ordenligt och mycket, så söker sig rötterna också neråt och då är chansen större att de klarar sig under torkperioder och då minskar också behovet av vattning, säger Bosse Rappne.

ANNONS

Piffa till hemmet med ny inredning! Nu upp till 40% rabatt hos Ellos.

Extern länk från Ellos

Köp här!

Vattna på morgonen som mår växterna bättre.

Bosses bästa vattningstips!

  • Vattna på morgonen, eller åtminstone före lunch. Då undviker du att växterna skadas av vattentrycket eftersom de kan transpirera.
  • Använd duschmunstycker när du vattnar. Sprutmunstycket ger mycket mindre mängd vatten.
  • Vattna sällan så söker sig rötterna neråt.
  • Vattna rejält så att vattnet tränger ner långt, gärna när det regnar.
Publisert:

LÄS VIDARE

Växterna du inte kan misslyckas med – zon för zon

ÄMNEN I ARTIKELN

Odla – Tips för din odling

Bo Rappne

Trädgård

Odla

Bevattningsförbud

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Här är blommorna som tål minusgrader

Bosse Rappne: Äntligen är det dags att så frön

Så räddar du växterna från frostnätterna

”Jag är ett äkta pelargonfreak”

Odla, ät och laga ute i trädgården

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Smarta prylar till hemmet inför semestern

Guide till handelsträdgårdar i Stockholm

Här blommar drömträdgården

Knepen som får din amaryllis att hålla längre

”Totalt överlägsen” – här är årets pelargon

Växterna du inte kan misslyckas med – zon för zon

Så får du en grönare gräsmatta än grannen

Så tar du sticklingar på pelargoner

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Smarta prylar till trädgården

Fixa mysiga rum i trädgården

Så får du jordgubbar lagom till midsommar

Enkla knepet som ger dahlian fler blommor

Dekorera med växter

Rappne: Så blir du enklast av med ogräset

Odla enkelt i pallkrage

Så övervintrar du ditt fikonträd

Odla och bli självförsörjande

Höstens finaste blomstergrupp

”Vi ritade växthuset själva”