Bort med ogräset – så blir du av med kirskål

Av: 

Nina Kindbro

Kirskålen är i och för sig vacker och god men tränger undan allt i sin väg.
Kirskålen är i och för sig vacker och god men tränger undan allt i sin väg.

Odla – Tips för din odling

Kirskål – få ogräs väcker sådan avsky som just kirskålen, och den kan verkligen vara riktigt besvärlig. Men det finns faktiskt några olika sätt att bli av med den, för gott. Jessica Lyon från Odlingstv tipsar om hur du kan slippa ogräset.

Kirskål, Aegopodium podagraria, detta avskydda ogräs. Det sprider sig snabbt och tar lätt över hela rabatter. Kirskålen kan bli upp till 80 centimeter hög och sprider sig med både frön och rötter. Rötterna bildar en tjock matta som effektivt tar död på allt annat som växer i rabatten.

Jessica Lyon från Odlingstv vill slå ett slag för en gammaldags metod att få bort kirskålen ur rabatten men också tipsa om att den inte bara är ett ogräs utan går att äta också.

– Ogräs är ju allt som växer där du egentligen vill odla något annat. Kirskål är ofta ogräs i mälardalsträdgårdarna men i Skåne kan man i stället köpa kirskål för 600 kronor kilot, säger Jessica Lyon.

Kirskål

Det som är smart med ogräs är att det visar vilken slags jord du har. Växer det till exempel nässlor så är jorden näringsrik.

– Använder du ogräsgift så tar du död på allt, även på mikrolivet och då kan du inte odla någonting alls där sedan. Men det finns en gammal, lite bortglömd, metod för att få bort kirskål. Till och med på ett ganska enkelt sätt, säger Jessica Lyon.

– Om du har ett område med mycket kirskål där du i stället vill odla grönsaker eller blommor på så ska du börja med att odla jordärtskockor på den platsen. Då försvagas kirskålen. Jordärtskockorna ändrar jordens struktur och suger åt sig all näring på bekostnad av kirskålen. Den kirskål som överlever blir mycket lätt att rensa bort tack vare att jordens struktur förändrats. Och på köpet får du mängder av goda jordärtskockor, säger Jessica Lyon.

Jordärtskockor sätts på hösten eller tidigt på våren och skördas så sent som möjligt nästa höst. De kan stå kvar i marken fram till tjälen.

Pendelhacka PH15

Lucko

Pendelhacka PH15

270,00 kr

Läs mer

Till shoppen

Andra beprövade sätt att bli av med kirskålen är att klippa ner den helt och hållet och täcka med blött tidningspapper och svart plast som du håller på plats med några stenar. Kirskålen måste skjuta skott för att överleva men om plantorna inte får något ljus kommer inte heller bladen upp och till slut, efter ungefär två år, dör den.

Du ska absolut inte försöka gräva upp den, minsta kvarglömda rotbit bildar nya plantor. Däremot kan du trötta ut den genom att ständigt klippa ner den så kort som möjligt, då mattar du ut den och förhoppningsvis försvinner den helt till slut.

Men det finns faktiskt fördelar med den också, den är riktigt god. Du kan bland annat använda den i sallad och soppa. Men var noga med att artbestämma den mot en flora. Kirskål tillhör den flockblommiga familjen där tre av Sveriges giftigaste växter finns; sprängört, vildpersilja och odört. Kirskålen utmärker sig med sina trefingrade och tandade småblad.

Så det är bara att välja, krig eller kärlek. Plocka och njut eller skräm iväg den. Kirskålen kommer troligen överleva oss alla.

ANNONS

Härligt Hemma kampanj-shop: Missa inte unika erbjudanden på allt för ett härligt hem.

Extern länk från Shop

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så får du en grönare gräsmatta än grannen

ÄMNEN I ARTIKELN

Odla – Tips för din odling

Trädgård

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Rappne: Så blir du enklast av med ogräset

5 ätbara ogräs för nybörjaren

Så blir du av med brännässlorna

Så fixar du en blommande trädgård

Odla och bli självförsörjande

Trädgårdskalender april

Så enkelt gör du egen växtnäring

Bosse Rappne: Krokus – det blir man alltid glad av

Trädgårdskalender juni – det här kan du göra just nu

Släng inte äggskalen – dina växter älskar dem

Höstens finaste blomstergrupp

Bosse Rappne tipsar: så sköter du dina tomatplantor

”Vi ritade växthuset själva”

Rappnes bästa tips för blommor i balkonglådan

Här är blommorna som tål minusgrader

Trädgårdsmästarens bästa tips för grönsakslandet

Så får du perfekt jord i rabatten

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

10 smarta prylar för att odla på balkongen

Här blommar drömträdgården

”Jag är ett äkta pelargonfreak”

Så lyckas du med din klematis

Trädgårdskalender: det här kan du göra i maj

Sätt färg på höstrabatten med perenner

Vinterodla – så odlar du grönsaker på vintern