Trädgårdskalender: 15 punkter i augusti

Mycket njutning i augusti-trädgården.
Mycket njutning i augusti-trädgården.

Augusti är en av årets mest spännande trädgårdsmånader.
När det doftar, smakar och lyser färggrant.
En månad att vårda själen, skörden och växtligheten.
Aftonbladet punktmarkerar därför augusti-trädgården.

Det finns, beroende på typ av trädgård och del av landet, ett otal punkter att tänka på när det gäller trädgårdsarbetet i augusti. Aftonbladet bollade några av mest tänkvärda punkterna med trädgårdsexperter, däribland Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård.

Anlägg en ny rabatt så hinner den etablera sig inför vintern.
Anlägg en ny rabatt så hinner den etablera sig inför vintern.

Här är 15 punkter värda att tänka på.

Nyplantera

• I augusti är luften i regel fuktmättad. Buskar, träd och perenner, som kommer i jorden hinner rota sig innan vintern. Varför inte ta tillfället i akt och skapa ny rabatt eller buskplantering. Extra viktigt i landets kallare delar att inte vänta för länge.

• Plantera höstblommande buskar. Finns krukodlat att köpa som snart är i full blom att njuta av redan i år.

• Plantera vintergröna växter som hinner utveckla stadigt rotsystem innan vintern.

• Med en så varm sommar som 2018 har det knappt varit möjligt att lyckas med gräsmattan. Många är helt bruna. Men lugn, så snart regent och fukten i augusti kommer så börjar gräset växa igen. Passa på att reparationsså nu när jorden är fuktig och varm. Fröna gror snabbt och hinner etablera ordentliga rötter innan vintern. Nyanlagd gräsmatta ska vattnas ofta och lite.

• Dela och föröka vårblommande perenner. Gräv upp plantan och putsa bort visset eller dött. Dela plantan − varje del ska ha friska blad och rötter. Jordförbättra på planteringsstället.

Skörda och njut

• Toppa tomatplantor så nya blomklasar inte bildas. Plantan behöver växtkraften till redan befintliga tomater.

Toppa tomatplantorna.
Toppa tomatplantorna.

• Skörda kryddväxter. Repa av blad från stjälkar och lägg på ett galler. Ställ på skuggigt och torrt ställe. Rör dagligen runt till alla blad torkat och lägg i burk. Dragon, citronmeliss, mynta, oregano, rosmarin och timjan till exempel. Basilika, dill och persilja är bättre att frysa in i stället.

• Ta hand om sommarblommorna. Ta bort det som är visset. De fortsätter sätta nya knoppar om du sköter dem. Vattna och gödsla minst en gång i veckan och plocka bort överblommat.

• Ta in basilikan som står ute. Den är känslig för svala nätter som börjar dyka upp.

• Ta bort blasten från potatislandet så fort potatisen är skördad för att undvika potatisbladmögel som kan ge brunröta på potatisen. Ser du bruna fläckar på bladen ta bort dem omedelbart.

Dags att beskära schersminen.
Dags att beskära schersminen.

Beskär och rensa

Beskär träd och växtlighet. Se separat artikel med Bosse Rappne. Putsa häcken en sista gång i slutet av månaden. Den växer inte mycket mer utan förbereder vintervilan.

• Rensa ogräs som garanterat kommer igång nu efter torkan. Gör en insats innan det går i frö.

• Gröngödsla kökslandet efter skörd. När plantorna kommit upp en bit på hösten klipper du av dem och myllar ner bladen ytligt i jorden. Ger god näring inför nästa säsong.

Både krusbär och vinbär kan behöva en gallring så här års.
Både krusbär och vinbär kan behöva en gallring så här års.

• Gallra vinbärs- och krusbärsbuskar efter skörd. Ta bort gamla, risiga och döda grenar så busken får ljus och luft. Beskär hallon och björnbär. Klipp bort alla skott som gett bär i år, så nya skott får plats att växa.

• Plocka upp fallfrukt från gräsmattan. Rutten frukt lockar till sig getingar och mördarsniglar bland annat.

Publisert:

LÄS VIDARE