Elcyklarna utvecklas i rasande takt

Av: 

Kristofer Gustafsson

Urban Family – en rejäl familjecykel.

Foto: LASSE ALLARD

Elcykel

I rask takt accelererar det laddade familjefordonet.
Utvecklingen av elcyklar går också onekligen snabbt.
Men tänk efter – innan du köper en elcykel

Gångna året såldes 67 500 elcyklar i Sverige. Rekordmånga. Med regeringens premie vid köp av elfordon ökar intresset i rekordfart vittnar både tillverkare och cykelhandlare om.

Stor & liten

– Ja, och utvecklingen av elcyklar har kvalitetsmässigt varit en jätteresa under tio år. De första cyklarna var som traktorer med många brister. Idag är det en helt annan kvalitet, konstaterar Martin Eldh, försäljningschef hos EcoRide med ett 40-tal modeller i sortimentet.

Vi tar en tur i Urban Family – den cirka tre meter långa familjecykeln. Här går att lasta 100 kg och du sitter bekvämt i boxen. Men smakar det så kostar det – omkring 45 000 kronor.

Alldeles intill står betydligt mindre och ihopfällbara cyklar med 20 tums hjul. Går till och med att bära med sig om så krävs.

– En cykel som blivit väldigt populär i storstäder, inte minst Stockholm, fortsätter Martin Eldh.

Ut och provcykla

Värt att tänka på när jag köper elcykel första gången?

– Först o främst vad du ska använda cykeln till. Till och från jobbet, att träna, ut och trampa i terrängen eller använda som transportmedel på semestern? När du har svaret på den frågan kan du fundera på detaljnivå, konstaterar Martin Eldh och levererar nästa råd:

– Upplev. Lyssna inte för mycket på försäljaren. Ut och provcykla och känn efter. Vad vill du ha för upplevelse? Hur mycket belastning tänker du lägga på cykeln? Var vill du ha motorn? Fram, bak eller i mitten?

Värdera kunskapen

När det gäller pris & kvalitet?

– Du kan säkert få en elcykel för 5 000 kronor idag. Men kvalitet och kunnande är värt att värdera. Tänk långsiktigt. Välj butiken som har kunskap vare sig det gäller framskärm, lampa eller elsystem. Kunskap om produkten, eftermarknad och reservdelar är värdefullt, säger Martin Eldh på EcoRide som har egen produktion av elcyklar i Shanghai där en av de svenska ägarna också bor och arbetar. De har även produktion i Göteborg där de tillverkar premiumcykeln, Walleräng Modulkar System.

Också det en vidareutveckling.

EcoRide bedriver kontinuerligt utvecklingsarbete och har utvecklat ett eget drivsystem, Spintech. Och utvecklingen av just elsystemen är påtaglig. Cykelns tyngdpunkt och komfort är andra detaljer i fokus. Konsumenternas kunskap har förändrats radikalt på senare år.

Beställ cykel online

– Initialt frågade kunder hur en elcykel fungerade och vi fick förklara drivsystemet. Idag är det frågor om kvalitet, funktion, design och om displayen garanterat levererar hastighet, räckvidd och gps, säger Martin Eldh.

Som ett led i utvecklingen har Cycleurope i Varberg lanserat Elcykelstudion, med möjligheten att beställa och designa din elcykel online – en Monark. Och samtidigt kan du numera betala den som ett abonnemang för knappt 500 kronor i månaden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Härligt Hemma kampanj-shop: Missa inte unika erbjudanden på allt för ett härligt hem.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Stort elcykeltest: Högsta betyg till två av 25 cyklar

ÄMNEN I ARTIKELN

Elcykel

Cykel