Guide: Så slipper du myggen i sommar

Foto: Johnér
Slipp myggbett med smarta tips.

avNina Kindbro

HÄRLIGT HEMMA

Orolig för mygginvasionen i sommar? Förbered dig och din omgivning i tid, så slipper du i alla fall en del av de stickande plågoandarna.

Sommarkvällen är ljum, solen dalar sakta ner och man vill aldrig gå in igen. Om det inte vore för myggen. Rätt som det är så surrar det runt öronen och smalbenen fungerar som den bästa drive through-restaurang för traktens alla svältfödda mygg.

Det är bara att packa ihop och fly slagfältet. Eller? Det finns faktiskt en hel del knep för att hålla de blodtörstiga marodörerna på avstånd. Här är 11 tips för en myggfri sommar.

Foto: Johnér

1. Dölj din doft

Mygg gillar doften av oss människor. Då är det smart att försöka dölja sin doft med något annat. Viss parfym, vitlök och persilja är dofter som myggen helst undviker. Det kanske inte är så kul att gå runt och lukta vitlök men persilja och parfym funkar ju också. Det verkar som att myggor kan dras till blommiga dofter så använder du parfym ska du välja dofter som sandelträ, patchouli och kanel framför rosor, lavendel och syren.

2. Myggor gillar alkohol

Alkohol får kroppen att utsöndra mer koldioxid vilket myggen gillar. Så se till att skydda dig ordentligt när du är på fest sena sommarkvällar eller sitter ute och tar en drink eller öl.

Foto: Johnér

3. Använd kläder i ljusa färger

Ett av de mest effektiva sätten att skydda sig mot myggbett är naturligtvis kläder. Välj löst sittande, ljusa kläder, myggor dras mot mörka kläder.

4. Myggmedel är effektivt

De bästa myggmedlen innehåller DEET vilket är en kemisk substans som det amerikanska försvaret har forskat fram. Smörj in alla synliga kroppsdelar med myggskydd, glöm inte nacke, öron och hjässa.

5. Skippa lantlivet

Snösmältning och regn sätter fart på kläckningen av nya mygg. I stan finns färre våtmarker och vattendrag och det är betydligt torrare och mindre gynnsamt för myggen.

Foto: Johnér

6. Häll ut vattnet

En hink vatten kan förstöra en skön sommarkväll. Se till att inte ha vatten stående eller byt ut det väldigt ofta. Fålarna behöver så klart sitt bad men byt vattnet varje dag så slipper du myggen därifrån. Kolla hängrännor, gamla krukor, skottkärran och presenningar.

7. Rensa upp i trädgården

Klipp rent så det inte är så mycket buskage, där trivs myggen. Håll gräsmattan kort.

Foto: Thinkstock

8. Myggnät och mygghatt

En enda liten mygga kan förstöra nattsömnen. Det envisa surrandet eller ännu värre, när det tystnar och man vet att den har satt sig på något. Sätt upp myggnät för det öppna fönstret eller dörren. Glöm inte mygghatten när du ska ut i skogen och plocka blåbär. Den är en befrielse, nätet skyddar både huvud, nacke och hals och du slipper myggmedel i ansiktet.

9. Huskurer mot mygg

Lavendel och rosmarin och fläder ogillas av myggen, plocka in kvistar och ställ i vaser. Gnid in huden med rölleka, malört, persilja eller björkblad, det gillar inte myggen. Även ringblommor, tagetes, basilika, tomat, potatis, citronsaft och äppelcidervinäger är dofter de undviker.

Foto: Thinkstock

10. Rök skrämmer bort myggorna

Myggor gillar inte rök så om du bränner björktickor, kottar, fuktig torv eller ormbunkar så försvinner de förhoppningsvis. Björktickor och kottar kan du trä upp på ett spett eller pinne när de börjat glöda och lägga där ni sitter.

11. Citrusdofter håller myggen borta

Den skarpa citrusdoften kan också hålla myggen borta. Prova citrusdoftande myggljus, eller droppa koncentrerad tea tree oil i värmeljusen.

Foto: Johnér

Fakta: Stickmyggor

  • I Sverige finns 50 arter av stickmyggor, 44 av dessa suger främst blod från däggdjur, inklusive människor. Stickmygghonorna behöver blod för att producera ägg.

  • Två ekologiska grupper som ofta nämns är översvämningsmyggor och skogsmyggor.

  • Skogsmyggor lägger sina ägg i vattenpölar och i områden som haft mycket snösmältning.

  • Översvämningsmyggor lägger ägg på fuktig mark och äggen kan överleva i många år.

  • Flera generationer översvämningsmyggor kan utvecklas under en sommar och orsaka mycket stora stickmyggproblem.

Källa: Myggfri.nu, Myggfeber.se, Mygg.se

5 tips för att skrämma iväg myggorna 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM

Myggor

Trädgård