Så håller du tvätten vit

Av: 

Clara Öhrn

Husmorstips

Har du också tröttnat på att dina vita kläder blir gråa och dassiga?
Snart är det ett minne blott.
Med de här sju råden blir din vita tvätt kritvit - för alltid.

Finns det något mer irriterande än en missfärgad vit tröja? Se till att det aldrig händer igen med de här sju tipsen.

1. Tvätta vitt med vitt

Ja det kan verka simpelt, men för att slippa missöden bör du enbart tvätta vita kläder med andra vita plagg. Skippa ljusrosa, ljusgrått eller ljusblått och tvätta bara vitt med vitt.

2. Använd rätt tvättmedel

Använd vittvättmedel, så håller sig lakan och vita kläder sig krispigt ljusa. Var också noga med att följa tvättråden på kläderna så kommer de att hålla sig vita.

3. Var försiktig med elastan

När du tvättar underkläder och andra plagg som är gjorda i elastan bör du undvika vittvättmedel, eller använda flytande vittvättmedel som inte innehåller blekmedel. Det beror på att elastan får en gråaktig ton av blekmedlet, som aldrig går bort.

4. Ta bort fläckar direkt

Om du får en rödvinsfläck på favorittröjan måste du se till att ta bort den direkt för att garantera att fläcken försvinner. Se till att inte gnugga på fläcken eftersom det kan göra att den bara fastnar djupare in i tyget och aldrig går att får bort - testa istället att suga upp fläcken eller skölj tyget från baksidan och tvätta sedan direkt.

5. Ättika

Gnugga en blandning av hushållsättika och vatten på fläcken och låt verka i 15 minuter. Tvätta sedan kläderna som vanligt och fläcken är borta. Fungerar utmärkt på bland annat blod- och deodorantfläckar.

Du kan även testa att använda ättika istället för tvättmedel. Häll då en deciliter i en tvättboll och tvätta som vanligt (utan tvättmedel).

6. Paniklösningen

Har du missfärgat ett vitt plagg som inte går att rädda är sista utvägen klorin, det är ett effektivt sätt att bleka kläderna som förhoppningsvis också funkar. Tänk bara på att kläder som inte är kritvita kommer att få en annan nyans. Lägg kläderna i en balja med vatten och 1 dl klorin och låt ligga där i en timme. Skölj därefter tvätten noggrant.

Tänk på att klorin är ett starkt medel så använd gärna handskar. Titta även på tvättanvisningarna på dina plagg för att se om kläderna tål blekmedel.

7. Håll maskinen ren

Se till att rengöra maskinen då och då. Avlagringar och fett kan samlas i maskinen vilket i sin tur gör att tvätten aldrig känns riktigt ren. Lägg 3 matskedar citronsyra i tvättmedelsfacket och kör sedan maskinen tom på 90 grader så blir maskinen som ny igen.

Tvättpaket! veganskt, miljömärkt, snygg design & god doft

Ren Logik

Tvättpaket! veganskt, miljömärkt, snygg design & god doft

168,00 kr198,00 kr

Läs mer

Till shoppen

ANNONS

Är det dags för en ny maskin? Här hittar du bästa priserna på tvättmaskiner

Extern länk från Prisjakt

Läs mer

Publisert:

LÄS VIDARE

Så får du en grönare gräsmatta än grannen

ÄMNEN I ARTIKELN

Husmorstips