”Trenderna är ungdomligt 80-tal, medelhav och lapptäckstekniker”

Sju experter om hur vi inreder våra hem 2021

Stefan Nilsson, trendanalytiker.

  • Vilka inredningstrender tror du att vi kommer att få se under 2021?

– Stiligt, sammansatt och selekterat, en inredning med utvalda saker i egen stil. Det är mycket lapptäckstekniker och saker som pusslats ihop. Det kan handla om att använda gamla saker men sätta samman dem på ett nytt sätt. Det kan vara dahlior i en gammal golf-pokal, eller att använda en sjal som duk. Färger går i marinblått och khaki med vissa inslag av pasteller. Småblommigt.

– Ungdomligt 80-tal, snabbrörlig, aktivist, hemmasnickrat, fixstjärnor som Fredrik Paulsen eller Gustaf Westman. Rosa, gult, trärent, blågrönt, korall. Runda former. Medveten. Trendig. Vill ha ”rätt objekt”. Här funkar inte en generell bild om ”gula vaser” eller ”golvspegel som ser lite italiensk Memphis-aktig ut”, utan exakt rätt objekt är viktigt.

– Medelhavets minimalism, här fortsätter trenden med att titta efter historia, autenticitet och arv. Trenden är minimalistisk i grunden med mycket vitt och liksom kalkade väggar. Här finns fortfarande en del terrakotta och tegel. Det är tjockt glaserad keramik, inslag av orange och bast. Olivgrönt, vitt och azurblått.

Kalkade väggar inspirerade av Medelhavet. Taklampa, cirka 830 kr, Madam Stoltz.
Kalkade väggar inspirerade av Medelhavet. Taklampa, cirka 830 kr, Madam Stoltz.
T h: Keramik kommer fortsätta vara populärt. Tekanna, 599 kr, Hk living.  Vas i keramik, 2029 kr, Living.se. ”Jag tilltalas av den här medelhavsstilen”, säger Stefan Nilsson, trendanalytiker.
T h: Keramik kommer fortsätta vara populärt. Tekanna, 599 kr, Hk living. Vas i keramik, 2029 kr, Living.se. ”Jag tilltalas av den här medelhavsstilen”, säger Stefan Nilsson, trendanalytiker.
Mörkblått väntas bli populärt, liksom mörka gröna toner. Kulör från Nordsjö.
Mörkblått väntas bli populärt, liksom mörka gröna toner. Kulör från Nordsjö.
  • Är det någon trend du själv kommer ta tillvara på?

– Jag tilltalas av den här medelhavsstilen. Dels gillar jag fortsatt saker med historia, men det finns också något nästan syndigt härligt med den här tjocka keramiken. Jag är ju inte någon minimalist så jag får försöka hitta nån slags kompromiss hem till mig.

  • Är det något material vi kommer att se extra mycket av?

– Keramik.

  • Vilka är 2021 års trendfärger?

– När jag pratar med mina trendkollegor i världen så talar man mycket om mörka gröna toner tillsammans med vitt. Absolut flera varianter av blått (allt från marin till medelhavet). Jag tror vi ganska snart kommer göra slut med den gula trendfärgen som hängt med ett tag nu. Min favorit när det gäller korta, snabba trender är i så fall orange.

  • Hur påverkar corona årets trender?

– Verkligen en svår fråga. Självklart. På så otroligt många nivåer. Om vi talar om ett praktiskt och funktionellt perspektiv så kommer all inredning handla om skydd (hur håller vi corona utanför dörren), wellness (hur ska vi funka hemma tillsammans) och moodboaster (saker som gör dig lite glad, lite så där ologiskt).

  • Är det något du själv kommer att investera i under året, när det gäller inredning?

– Alltså egentligen inte, men kanske behöver nåt slags hemmagym för mina corona-kilon...

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN