I sekelskiftesdrömmen är inget förbjudet

Av: 

Petra Kjellström

Inredning

Blomstrande tapeter, härliga textilier och jordnära färger. Lizette och Tobias sekelskiftesvåning i Halmstad är personligt inredd, med mestadels vintage och secondhand, i bohemisk anda.

Bild 1. Harmoniskt i vardagsrummet. Fåtölj och soffa i sammetstyg från Zoffan.se, kuddar från bland annat H&M home, Søstrene Grene och boho-style.se. Rosamönstrad filt från House of rhym, korg och filt från Rusta. Ommålat ekskåp från Lizettes morfar, koffertar från loppis och tofsar från Indiska.  Soffbordet är egenbyggt med hjälp av Lizettes styvfar. Taklampa från Ellos  och matta från Jotex. Bild 2. Blommande i hallen. Tapeten Anemone i gråbeige från Midbec. Korgstol, matta och vägglampett från loppis. Ikeaspegel köpt på Blocket och kudde från Bohostyle.se 
Bild 1. Harmoniskt i vardagsrummet. Fåtölj och soffa i sammetstyg från Zoffan.se, kuddar från bland annat H&M home, Søstrene Grene och boho-style.se. Rosamönstrad filt från House of rhym, korg och filt från Rusta. Ommålat ekskåp från Lizettes morfar, koffertar från loppis och tofsar från Indiska. Soffbordet är egenbyggt med hjälp av Lizettes styvfar. Taklampa från Ellos och matta från Jotex. Bild 2. Blommande i hallen. Tapeten Anemone i gråbeige från Midbec. Korgstol, matta och vägglampett från loppis. Ikeaspegel köpt på Blocket och kudde från Bohostyle.se
Mysigt soffhörn. Kuddar från bland annat Madam Stoltz och Hemtex, avlång kudde från Hemtex. Golvlampa, böcker och tavla från loppis. Väggbonad från Jotex.

Lizette Svensson möter glatt upp utanför en stor snirklig järnport på gatan och visar sedan in i hennes och sambon Tobias Johqvists våning. Det första man möts av i hallen är en storblommig tapet.

– Vi valde länge och väl vilken tapet vi ville ha. Det här valet blev vi så himla nöjda med. Tapeten ger ett mysigt första intryck, säger Lizette.

Tapeten ger ett mysigt första intryck

Just mysigt är ett ord som verkligen kännetecknar även resten av hemmet. Paret har bott i lägenheten under drygt ett år, men det är redan nu ett inbott hem. Varje rum är inrett med personliga föremål och möbler, många med en spännande historia bakom. I vardagsrummet står till exempel ett stort svartmålat ekskåp, som tillhört Lizettes morfar en gång i tiden. Då stod det i hans garage och fungerade som förvaring åt gamla verktyg.

– När morfar gick bort i mina tonår ville ingen i släkten ha skåpet. Det var så smutsigt och luktade olja. Men jag tog hem och fixade det, trots mammas protester. I dag vill alla i släkten ha det, men nu är det vårt linneskåp, säger hon.

Bild 1: Ett av Tobias och Lizettes bästa inredningstips är att låta sig inspireras av andra och sedan göra sin egen tolkning. Bild 2: Spegel, fönsterlampa och stormljusstake från den lokala butiken Patriks prylar och matta från Carpetvista. Skänk, skrivbord och stol är köpta på loppis. Fårskinnet är köpt i Danmark. Stegen tillhörde en man som bodde i lägenheten för 50 år sedan. Horn från UN Interiör. Den stora växten är en sorts palettblad som Lizette drivit upp från en liten stickling.

Kallar sin stil miximalistisk

Det märks tydligt att paret vurmar för återbruk, remake och secondhand. Många av hemmets möbler och inredningsdetaljer är köpta på loppisar, secondhandbutiker eller andrahandssajter. Sittgruppen i sällskapsrummet och soffan i sovrummet är exempel på några kära Blocketfynd.

– Jag köpte dem för många år sedan, sedan har allt stått i mina föräldrars källare tills vi äntligen fick plats. Innan jag köpte dem har de stått på ett gammalt kafé i Landvetter, säger Lizette.

Vi blandar allt, för det man gillar blir fint ihop. Det är lite vår filosofi

Både Lizette och Tobias är intresserade av inredning och de kompletterar varandras stil bra. De kallar själva sin stil för ”miximalistisk”.

– Vi har en mix av det mesta. Inget är förbjudet att blanda då stilregler inte existerar hos oss. Vi blandar allt, för det man gillar blir fint ihop. Det är lite vår filosofi, säger Lizette.

Bild 1: Fåtöljen är Blocketfynd och den marockanska puffen är köpt på Tradera. Print i grönt från Junique.se och mässingsbord från Ellos. Bild 2: Laddat för musik på skänken som är köpt på Blocket. Matta från Carpetvista, blompall, ramar, böcker och bordslampa är köpta på loppis. Restbit av tapeten Pimpernell av William Morris. ”Vi bytte till oss den från en av våra grannar när vi hade gårdsloppis. Hon har tapeten i sitt sovrum”, säger Lizette.

Maskulin och tantig stil

Paret gillar för det mesta samma saker men stilpreferenserna kan ibland dra åt olika håll.

– Jag gillar ett maskulint och stilrent uttryck mer. Lizette har, vad hon själv kallar, lite tantig stil. I alla fall när det kommer till vintagetavlor med blomstermotiv, säger Tobias och skrattar.

Jag drömmer om en djungel inne i vardagsrummet

Man kan inte undgå att lägga märke till all grönska som spirar i lägenhetens alla rum. På fönsterbräden prunkar palett- och zebrablad. Lizette som har ett relativt nyfunnet växtintresse har drivit upp de flesta av plantorna från små sticklingar.

– Jag älskar att pyssla med dem, det är nästan terapeutiskt. Jag kunde ingenting från början och har lärt mig allteftersom, säger hon.

– Jag drömmer om en djungel inne i vardagsrummet, så jag hoppas på att vi ska maxa med ännu mer växter därinne, flikar Tobias in.

Bild 1: Bohemiskt inrett i sovrummet. Sänggaveln är egentligen en indisk vikvägg och köpt på Tradera. Rosa påslakan från Ellos och örngott från bland annat Gripsholm, Søstrene Grene och Ellos. Blå filt från Patriks prylar. Kimono från Auguste the Label och kroklist från Madam Stoltz. Sängbordet är köpt på loppis och soffan på Blocket. Matta är från Gekås och väggfärgen är Lady Linblå från Jotun. Bild 2: Grönskande hörna. Paret gillar växter vilket syns överallt i lägenheten. Blompall, byrå och tavlor är alla köpta på loppis.
Bild 1: Välkommen in i köket. Paret har själva byggt bordet av breda plankor som de sedan betsat. Bockbenen kommer från Ikea. Stolar från loppis. ”Tavelväg-gen är en spretig samling av sådant vi förälskat oss i, som loppisfynd, arvegods eller gåvor”, säger Lizette. Taklampor och matta från Ikea. Bild 2: Flödande ljus i köket. Överskåpet i hörnet är original från när lägenheten byggdes 1909. Resten av köket har bytts av tidigare boenden i lägenheten. Fönsterlampan är köpt på loppis.

Vill odla egna grönsaker

Även om paret trivs utmärkt i lägenheten drömmer de om ett hus på landet i framtiden.

– Vi vill ha en trädgård, där jag kan odla egna grönsaker och ha de där fruktträden som jag drömt om hela mitt liv. Leva ett lugnt liv nära naturen och utan att belasta jordens resurser så mycket. Tanken känns verkligen spännande, säger Lizette och ler.

Vi vill leva ett lugnt liv nära naturen och utan att belasta jordens resurser så mycket
Bild 1: Öppen förvaring. Kökshyllorna har paret gjort själva av gamla brädor som de sågat till. Vattenkanna i mässing köpt på loppis och rund skärbräda från H&M home. Växten är ett zebrablad som Lizette drivit upp från liten stickling. Bild 2: Dukat för middag. Tallrikar från Gekås, servetter från Jotex, vattenglas från Lagerhaus och vinglas från Riedel. Mässingsljusstakarna är köpta på loppis och klockan har Tobias fått som gåva.

Lizettes & Tobias bästa inredningstips

  • Våga handla secondhand. Det finns en uppsjö av platser att köpa begagnat på som exempelvis Blocket, Tradera, Facebook Marketplace eller loppisar.
  • Ha tålamod. Låt stilen i ert hem växa fram av sig självt. Känn efter vad behovet är. Kanske finns inte allt ni tänkt er att köpa direkt, speciellt inte om man letar secondhand, men köp bara det ni verkligen älskar.
  • Våga mixa! Färg, mönster, billigt, dyrt, modernt och gammalt.
  • Växter skapar trivsel. Är du nybörjare så finns det massvis av lättskötta växter att börja med. Köp annars snittblommor eller torkade blommor.

ANNONS

Kampanj-shop från Härligt Hemma - Unika erbjudanden på allt för hemmet.

Extern länk från Shop

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så inredde vi på det sköna 70-talet

ÄMNEN I ARTIKELN

Inredning

Vintage

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Välkommen till vintage och loppis i Hammarby sjöstad

”Vi blev kära i huset när vi hittade det”

Skapade grön oas i förortslägenheten

Jordnära färger, snygga loppisfynd och kreativt återbruk

Ombonat och elegant i rum med hög takhöjd

Floristen hittade sitt drömtorp i Östergötland

Blågrå kulörer på Lidingö

Maxa myset hemma

Äntligen jul!

Så byggde familjen sitt drömhus

Snett och vint med charm

Lantliv i lugna och stilla nyanser på 30-talsgård

Varmt och personligt med loppisfynd

Ljus och harmoniskt jul hos familjen i Bålsta

Drömhus – med glimmande juldukning

Trendigt och trivsamt hemma hos Silje och Christoffer

Klassisk jul i moderna huset

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Solvarma vårnyheter till hemmet – 9 köptips

Årets inredningstrender 2020!

Sekelskiftesvåning blev kärlek vid första ögonkastet

Liten lya med stor rymd

Efter renoveringen: Torpet blev ett drömhus

”Jag stod och målade klart köksluckorna dagen innan jag födde”

Nostalgisk jul med pyssel och stjärnor