Jul i vårt hus – med glimmande dukning
Uppdaterad 2022-02-21 | Publicerad 2021-11-28
I den röda Västerbottensgården från 1840-talet har julefriden infunnit sig. Med sin höga takhöjd och de stora ytorna, finns gott om plats att samla nära och kära.
Vem bor här?
- Eva, 57, och Stefan Siekas Rosendahl, 57. Evas fyra barn Emelie, Daniel, David och Philip, och Stefans två barn Albin och Viktor. Endast Viktor bor hemma.
- Gör: Eva arbetar som personlig assistent, Stefan arbetar i butik.
- Bor: I Bureå söder om Skellefteå.
”Jul är gemenskap med familjen”
Eva och Stefan Siekas Rosendahl:
- Ett måste på julbordet? –Hembakat tunnbröd.
- Hur skapar man julstämning? –Många levande ljus och härliga dofter.
- Årets julklapp 2021? – En resa, när vi kan resa igen.
- Ditt värsta julminne? – När alla mina barn fick vattkoppor och kikhosta samtidigt.
- Vad betyder julen för dig? – Gemenskap med familjen.
När dörren till Evas och Stefans hem i Bureå öppnas välkomnas besökaren in i ett personligt, varmt och ombonat hem, där loppisfynd dominerar i inredningen och där varje sak har hittat sin personliga plats.
Tjocka timrade väggar, högt i tak, ett vackert ljusinsläpp genom de stora fönsterna och det gamla golvet som ger ifrån sig ett knarrande ljud när man promenerar på det, skapar tillsammans en varm och familjär atmosfär. Och det går inte att ta miste på att husets ägare är förtjusta i julen.
I huset finns tre julgranar – det ska synas att det är jul
Varje rum är omsorgsfullt pyntat med hemgjorda detaljer, så som virkade dukar trädda på trådar längs med väggarna. Eller som i julgranen, där egentillverkade vimplar, stjärnor och hembakade pepparkakor med kristyr hänger.
– Jag älskar att pyssla och göra det mysigt, det gör mig glad och ger harmoni, säger Eva och ställer fram en nybakt mjuk pepparkaka på bordet.
Mycket av julpysslet är också hämtat från naturen och har inslag av kottar, buxom, tall, blåbärs - och granris. Eva är noga med att plocka upp det som redan ligger på marken och att man inte förstör träden.
Varje år börjar hon pynta tidigt och berättar att hon tycker att det är viktigt att skapa julstämning. I huset finns tre julgranar, eftersom Eva tycker att en är för fjuttigt.
– Ja, i ett så här stort hus vill man ha flera granar, något vackert att titta på i de stora rummen. Det ska synas att det är jul.
Det är inte bara julpyssel som huset fylls med, utan även dofter av alla bakverk som tillagas med kärlek. Just i dag sprids pepparkaksdoft, ljuvlig arom från den mjuka pepparkakan och chokladdoft från julgodis.
Det var i januari 2020 som paret köpte gården. Då bodde de i lägenhet i centrala Skellefteå och hade länge letat efter ett hus. När de såg att gården var till salu ville de åka och titta, men den försvann snabbt från mäklarens sida.
Vi vill inte att det ska vara rörigt, utan ha så rena ytor som möjligt
Ett par veckor senare var de på en annan husvisning och när de kom hem från den fick de ett sms från den andra mäklaren som meddelade att Västerbottensgården skulle annonseras ut igen. Eva och Stefan bad att få titta på huset så fort som möjligt.
– Direkt när vi klev in i hallen, kände vi båda att det är här vi hör vi hemma. Vi brukar säga att huset valde oss, det kom till oss vid rätt tillfälle, säger Eva.
– Det kändes rätt både för oss och säljaren. 20 minuter senare skrev vi på pappren och vi blev med Västerbottensgård, fyller Stefan i.
En av anledningarna till det snabba köpet, förutom att de älskade huset från första stund, var att det var så omsorgsfullt renoverat. Det var välbevarat med fina detaljer och Eva och Stefan insåg att de inte skulle behöva totalrenovera det.
Huset hade golv och tak i original i nästan alla rum. Utvändigt var det renoverat med nytt tak och fasaden var nymålad.
Det paret har renoverat är köket, då det var för lite förvaringsytor och arbetshöjden var för hög. De byggde en köksö och ett högt skåp, där de har ställt in mikron och annan köksutrustning.
Eva förklarar hur hon vill ha det och jag snickrar till det. Vi är ett bra team
– Vi vill inte att det ska vara rörigt utan så rena ytor som möjligt, säger Stefan. Golven i köket och i hallen är utbytta till trägolv som är vitlaserade. Även ett av sovrummen på övervåningen har fått nytt golv och de flesta rummen är tapetserade med nya tapeter i äldre stil som matchar husets byggår, 1840.
Utomhus har de byggt en ny entré och en stor altan på 100 kvadratmeter med en paviljong och ett utekök.
– Vi renoverade från april till augusti och gjorde klart allt invändigt också. Vänner som hälsade på under hösten 2020 hade svårt att föreställa sig att vi bara bott här ett halvår. De tyckte det var ombonat och mysigt, säger Eva.
– Eva förklarar hur hon vill ha det och jag snickrar till det. Vi är ett bra team, säger Stefan. Kommande byggplaner är att bygga ett orangeri och att byta ut alla fönster till originalfönster som hör till en Västerbottensgård.
– Vi drömmer om en stor trädgård med växter och ett trädgårdsland, där vi kan odla kryddor. Och ett växthus vill vi ha, säger Stefan.
Det är underbart att få ha hela familjen hemma och det här huset är byggt för just det
Inredningen domineras av en rustik lantlig stil där färgerna är vitt, ljust grå och beige. Det mesta av möblerna och sakerna är köpta på loppis. Eva tycker återbruk är viktigt.
– Jag tycker att det kastas saker alldeles för mycket nu för tiden. Jag brukar måla om och vill jag inte ha kvar en sak, då säljer jag den.
För Eva är julen en viktig högtid. Någonting som inte går att ta miste på. Men utöver julpynt och pyssel är det framförallt en tid då hela familjen samlas och umgås. En plats där ypperliga möjligheter till gemenskap finns är i vardagsrummet, där det ryms upp till 16 personer.
– Det är underbart att få ha hela familjen hemma. Mina fyra barn och Stefans två barn – vi är en stor familj och detta hus är byggt för just det, säger Eva