
Pug
Handbok för svenskar
109,00 kr
Midsommar är en av de mest populära högtiderna i Sverige. I år infaller midsommarafton den 25 juni, vecka 25.
Stora firanden blir svåra att genomföra under pandemin, men här finns allt du behöver veta för att få ett så trevligt firande som möjligt.
Årets midsommarafton infaller under "steg ett" av regeringens plan för att öppna landet igen. Det innebär att:
Inför midsommarplaneringen kan det vara läge att fortsätta planera för aktiviteter där det är möjligt att hålla avstånd till andra.
Här är bästa lekarna och sångerna för hela familjen till midsommar.
Vädret är alltid en snackis runt midsommar.
Under midsommarperioden växlar vädret ofta mycket och under åren har vi haft alltifrån 35 plusgrader och solsken till nollgradigt och snö, enligt SMHI.
Här kan du se hur vädret blir där just du bor.
Till skillnad från andra stora högtider som jul och påsk så firar man oftast midsommar med vänner och bekanta snarare än familjen och släkten.
Högtiden är också starkt förknippad med alkohol.
Att fira midsommar är en väldigt gammal tradition som från början går tillbaka till ett firande av vårens spirande växtlighet och har sitt ursprung i norra Europa. Midsommar firas alltid i närhet till sommarsolståndet.
Den kristna kyrkan firar sedan 300-talet högtiden Johannes Döpares födelse och på många ställen i världen är högtiden därför starkt förknippat med denna dag.
I Sverige är den kristna kopplingen, firandet av Johannes Döpares födelse den 24 juni, något som nästan glömts bort. Men fram till 1952 firade man alltid midsommar i samband med Johannes Döpares födelse.
Numera infaller midsommarafton alltid på en fredag någon gång mellan 19–25 juni.
De vanligaste inslagen på ett svenskt midsommarfirande är, förutom regn, matjessill, nypotatis, gräddfil, gräslök, snaps, dans runt midsommarstången, jordgubbar, och att vi binder midsommarkransar.
Att plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden är en annan gammal tradition som fortfarande lever kvar. Meningen är då att man kommer att drömma om sin tillkommande.
Att vi äter just sill, nypotatis, gräddfil och gräslök på midsommarafton är en tradition som vuxit fram under 1900-talet. Varken sill eller potatis var något speciellt festligt utan skulle snarare betraktas som vardagsmat.
Istället var det gräddfilen som var det festliga inslaget på midsommarbordet. Gräddfilen skulle välsigna skörden och var ett viktigt inslag på bordet.
I mitten av seklet, efter andra världskriget, blev det vanligare att man hade råd att äta annan mat på vardagarna och då blev sill och potatis ett festligt och unikt inslag på midsommar.
Maten är onekligen en viktig del i midsommarfirandet. Aftonbladet har alla recept du behöver för att fixa en riktigt trevlig midsommarlunch och de bästa recepten för dig som vill ta fram grillen framåt kvällen.
Byt ut sillen mot inlagda grönsaker, svamp eller tofu i midsommar för ett vegetariskt eller veganskt buffébord.
Här finns alla veganska recept till midsommar samlade. Allitfrån veganska förrätter till vegansk midsommartårta.
Källa: Wikipedia, Nordiska museet, hogtider.wordpress.se
Vill du fixa en egen midsommarstång? Här finns en steg för steg-guide hur du gör.