Vårens snygga och praktiska parasoller

Av: Nina Kindbro

Publicerad:
Uppdaterad:
Snart är det parasolltider.
Foto: Johnér
Snart är det parasolltider.

Hus och hem

Än har vi inte tröttnat på solen men ibland kan det vara skönt med lite skugga. Här är årets snygga parasoller till balkongen och uteplatsen och tips på vad du ska tänka på innan köp.

Har du turen att ha en uteplats i söderläge eller en balkong med gassande eftermiddagssol så kan det vara skönt med lite skugga. Här är sju praktiska och snygga parasoll för alla lägen och en pergola för många.

”Sidewinder 300" Ställbart sidoarmsparasoll i svart med stång av aluminium. 1 299 kr, Ellos.

Parasollet ”Mandala” har tiltfunktion och är höj- och sänkbart. 200 cm i diameter, rör 22 mm i mörkgrått. 735 kr, Kila möbler.

”Lyx” Parasoll med stativ i trä och tyg av polyester. Smidig fällningsmekanism gör parasollet enkelt att fälla upp och ned. 1 499 kr, Jotex.

”Calabria” strandparasoll från Brafab. 240 kr, Bra sommarmöbler.

”Bouqetteketet” parasoll från Fatboy är tillverkad i rostfritt stål och polyester med ett somrigt mönster på utsidan. Parasollet är 3,5 meter brett och fälls ut med en blockmekanism. En ikonisk röd Fatboy-flagga finns på toppen och visar vindens riktning. 3 749 kr, Svenssons.

Parasollet ”Ramsö” med härlig tivolistil med tyg som ger bra uv-skydd. 160 cm i diameter. 99 kr, Ikea.

Marknadsparasoll ”Agger” i ployester med ventilation och vev. Stång i aluminium med 8 ribbor. 300 cm i diameter. 499 kr, Jysk.

Foto: Jotex

Ibland kan det krävas lite mer än ett parasoll. Pergolan ”Pergolux” är hela 3x4 meter och ger en skön skugga för många. 5 699 kr, Jotex.

Tänk på det här när du väljer parasoll:

  • Bleks parasolltyget? Ja mörka tyger bleks med tiden, välj ett ljust om du vill undvika det.

  • Är parasollet vattentätt? Kontrollera med butiken hur vattentätt parasollet är. Rent generellt gäller ju tjockare tyg desto tätare.

  • Vilket parasoll ger bäst solskydd? Titta på vikten per kvadratmeter. Hög vikt ger bättre solskydd. Genomsnittet ligger på cirka 180–300 gram/kvadratmeter.

  • Vilken parasollfot ska jag välja? Det viktigaste vid val av parasollfot är vikt och och diametern på parasollstången. Stången måste ju passa i hålet på foten. Hur tung foten bör vara beror på hur parasollet ska stå. Står det genom ett bord krävs inte lika stor tyng som om det står fritt då det krävs en rejäl tyngd.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN