Altanbygget – spara tusenlappar på rätt trall

avKristofer Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det våras i trädgården.
Dags att bygga om altanen.
Lägga trätrall, kanske?
Kolla pris och spar tusenlappar.
– Gör-det-själv-säsongen är här. Det lönar sig för privatkonsumenten att jämföra priser, säger Magnus Svensson, vd på sajten byggvarulistan.se.

Foto: Caluvafoto
Dags att bygga altan? Se upp med priset på varorna du behöver. Det varierar kraftigt.

Den oberoende prisjämförelsesajten Byggvarulistan har jämfört kostnaderna för ett typiskt svenskt altanprojekt (10 x 5 meter). 13 stora varuhus i byggbranschen har studerats och resultatet visar en prisskillnad på 30 procent. Från knappt 13 000 kronor till drygt 18 000 kronor.

Större skillnader

– Vi har försökt att vara så detaljerade och exakta som möjligt i den här återkommande undersökningen. Det som är extra intressant i år är att skillnaderna nu är större än 2015. De som var billigast då är ännu billigare nu. Och de dyrare är ännu dyrare, säger Magnus Svensson.

Oberoende Byggvarulistan, som följer de officiella priserna på byggvaror på nätet, har också undersökt de aktörer som inte har en e-handel och finns representerade i Storstockholmsområdet. Man har räknat vad varorna kostar och vad en hemleverans med kranbil till en tänkt villa i Enskede skulle kosta. Till de kedjor som inte finns representerade i Stor-Stockholm har jämförbara avstånd använts.

Kvalitetsskillnader

Medelpriset för enbart byggvarorna i undersökningen var 15 232 kronor. Ett ”russinplock” med billigaste vara per varuhus gav totalpriset 11 552 kronor. Jem & Fix, i Katrineholm, var billigast med 12 855 kronor och Beijer Bygg dyrast med 18 278 kronor.

– Utmaningen för oss är att varuhusen sedan alltid kommer hävda att eventuella prisskillnader beror på kvaliteteten eller längderna, fortsätter Magnus Svensson.

Frakten, för att få hem varorna, varierar också rejält visar undersökningen, Från 395 kronor hos Bygghemma till 1 700 kronor hos Hornbach.

–Proffskedjorna har överlag högre listpriser för att kunna ge större rabatter till sina företagskunder. Tyvärr förlorar konsumenterna på detta, som inte kan pressa priserna på mindre inköp, säger Magnus Svensson vd på byggvarulistan.se.

Du bör också se på vilka rabatterbjudanden som finns. Byggvaruhusen har ständigt erbjudande på ett flertal säsongsbetonade lockprodukter. Så här års är det oftast trallen som är lockvaran. Var därför noggrann när du tittar på trallen och fråga gärna byggvaruhuset vad det är för kvalitét.

Foto: MICKE SOLEBRIS
Spar upp till 5 000 kr när du väljer trallvirke till altanen.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM HÄRLIGT HEMMA