Så blir du av med tvestjärtar

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johnér

Skadedjur

Tvestjärtar dyker ofta upp som ett brev på posten när hösten kommer. Men det finns superenkla knep för att bli av med de otäcka tvestjärtarna.

Många som bor i hus har nog varit med om att hämta morgontidningen i brevlådan, för att få se mittuppslaget prydas av krypande tvestjärtar intill rubrikerna.

Aktiva på natten

Tvestjärtarna är särskilt vanliga på sensommaren och hösten, då de trivs och förökar sig i växtlighet nära huset. Dagtid gömmer de sig på mörka och fuktiga platser, medan de på nätterna ibland kan vandra in i bostäder.

Om du tycker att tvestjärtarna är obehagliga bör du undvika att ha mycket frodig vegetation och kompost i närheten av huset.

För att fånga djuren finns det två enkla knep:

  • Rulla ihop fuktad wellpapp och stick ner den på platsen där tvestjärtarna finns. Sätter du den till exempel runt brevlådans stolpe på kvällen slipper du tvestjärtar i tidningen. Den fuktade rullen kan du sedan morgonen därpå placera i komposten, där tvestjärtarna gör nytta.

  • Fyll en blomkruka med träull eller liknande och placera den upp och ner. Tvestjärtarna kryper gärna in i fällan som du sedan kan tömma.

Bra för trädgården

Det förekommer myter om att tvestjärtar gillar att krypa in i folks öron, men det är med största sannolikhet just myter. Faktum är att de istället gör stor nytta för trädgården genom att äta upp skadedjur som bladlöss, ägg och larver av fjärilar samt kvalster.

Källor: Anticimex, Nomor, Jordbruksverket

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA