Maxa bostaden genom homestyling

Med rätt färger och detaljer kan du öka din bostads värde.
Med rätt färger och detaljer kan du öka din bostads värde.

Hälften av alla svenskar tror att ett stylat hem höjer värdet med 10 procent eller mer.
Men långt fler anser sig dåliga på homestyling.
Här är bästa tipsen för att piffa upp din bostad!

I en ny Sifoundersökning gjord på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling svarar 65 procent att de är dåliga på homestyling. 74 procent av männen anser sig ha bristande kunskaper.

Samtidigt tror nästan hälften (47 procent) att ett stylat hem skulle höja bostadens värde med 10 procent eller mer.

Med tanke på de fallande bostadspriserna och det rekordstora utbudet är det extra viktigt att tänka på hur hemmet ser ut vid en visning, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

”Särskilt bra investering”

– Att med enkla medel göra bostaden mer attraktiv för visningsbesökarna är en särskilt bra investering nu när marknaden är mer avvaktande. Detaljerna kan vara helt avgörande för att köpare och säljare ska kunna mötas och göra en bostadsaffär som båda känner sig nöjda med.

Anna Wallin arbetar som homestyling-expert och är grundare av företaget Homesthlm. Här är hennes fem bästa tips för ett ultimat stylat hem:

  1. Snygga upp. För mycket saker på en visning kan ge ett rörigt intryck. Försök att minimera antalet möbler och prylar utan att se alltför tomt ut. Måla över eventuella avskavningar, spika fast lister och se till att bostaden är ordentligt städad.
  2. Var neutral. På en visning är det viktigt att så många som möjligt ska kunna känna sig hemma i din bostad. Alla har vi olika stilar och inredningsfavoriter. Därför är det bra att ge en neutral känsla. Använd exempelvis vitt, grått, svart och beigt framför mer gälla färger.
  3. Lys upp på rätt ställen. Genom många och svagare lampor får bostaden ett mysigare intryck utan att kännas murrigt. I sovrum och vardagsrum kan belysningen vara svagare än i exempelvis kök och hall.
  4. Tänk på första intrycket. I hallen kan det vara bra att lägga lite extra krut. Tänd några, ljus och ställ fram gröna växter om det passar. Med en välkomnande hall får visningsbesökaren en bra första känsla som han eller hon tar med sig in i resten av bostaden.
  5. Glöm bullar och paprikor. Det är hög tid att avliva myten om att kanelbullsdoft eller badkaret fullt av paprikor skulle få spekulanterna att lägga ett extra bud på din bostad. Var dock vaksam på andra lukter. Vädra ut och se till att städa kyl, frys och andra förvaringsutrymmen – dessa kommer garanterat att öppnas under visningen.

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av Sifo på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och slutfördes i december 2017. Totalt har 1 000 svenskar mellan 18-79 år från ett riksrepresentativt urval svarat på frågor om sina inredningskunskaper och hur homestyling påverkar priset vid en bostadsförsäljning.

ANNONS

Veckans deals: Koppar

Publisert:

LÄS VIDARE