Underbar återblick hemma hos Fröken Röd

Av: 

Katarina Forsberg

Sofia, eller Fröken röd som hon kallas, i sitt nyrenoverade kök, med sitt älsklingsporslin, Berså av Stig Lindberg. Lamporna i fönstret kommer från Tove Adman.
Sofia, eller Fröken röd som hon kallas, i sitt nyrenoverade kök, med sitt älsklingsporslin, Berså av Stig Lindberg. Lamporna i fönstret kommer från Tove Adman.

Inredning

Favoritfärgen är röd och Berså har alltid varit älsklingsporslinet. Och det syns verkligen hemma hos Sofia i villan i Enköping där hon gärna inreder med retroporslin, färg och mönster.

På bottenvåningen i villan i Enköping bor Sofia Ekehult och sambon Andreas. Lägenheten har en egensinnig stil, med ett platsbyggt kök i teak och en häftig säng gjord av byggnadsställningar. Och överallt Stig Lindberg porslin!

– Mixen beror på att vi har kompromissat, säger Sofia om sättet att inreda. Jag gillar ju färg och Andreas det avskalade och lugna. Så när vi gjorde om badrummet i källaren så fick han göra som han ville mot att jag fick bestämma när vi renoverade köket.

– Resten är en blandning av hans och mina val.

Vi är så nöjda med nya köket, det blev precis om vi hade tänkt oss

Andreas ägde tvåvåningsvillan i centrala staden när Sofia flyttade in 2005. De kommer båda från små samhällen utanför stan.

– Jag skulle vilja ha färg överallt. Men nu har det blivit väldigt bra också tycker jag.

När hon startade sin butik Fröken röd 2009, var det också färg och mönster som gällde.

– Jag hade jobbat i affären som låg där tidigare, och visste vad jag ville sälja när den blev min. Saker med färg och mönster, säger Sofia.

Sofias sambo Andreas har byggt köket i villan i Enköping. Luckorna är av teak, handtagen kommer från en affär som säljer båttillbehör och bänkskiforna är gjutna i betong. Ett svartvitt rutigt golv sätter tonen. Berså-tapet av ett Stig Lindbergmönster.
Vasen Paprika (längst ner till höger) av Anna-Lisa Thomson för Upsala Ekeby, är Sofias senaste tillskott till samlingen av retroporslin. Stig Lindbergs gröna Berså har hon samlat längst på.

Namnet Fröken röd hittade en kompis till Sofia på.

– Det passar rätt bra, eller hur? Sofia har samlat på saker sedan hon var liten och åkte runt med sin mamma på loppisrundor.

– Jag har alltid gillat Stig Lindberg-porslin och har samlat på Berså i många år. De nygjorda kopparna köpte jag till mig själv i 30-årspresent. Och Yngve Ekström-stolarna i vardagsrummet fyndade jag och mamma riktigt billigt.

Förutom retroporslin samlar Sofia även på ryska dockor, kuddar med tyg av Estrid Ericsons elefanter och så gamla Marimekko-klänningar.

– Jag ska precis åka på loppisar i Finland och leta efter just såna, säger Sofia som för dagen är iklädd läckra byxor från Marimekkos nya vårkollektion. Om håret har hon satt en sjal och knutit en rosett på huvudet. Sjalen är röd förstås.

– Jag har min stil, jag gillar det jag gillar och har alltid använt vissa saker även om det inte har varit modernt. Just nu väntar jag bara på att elefanttyget inte ska vara så populärt, då ska jag tapetsera vardagsrummet med det mönstret, säger Sofia och skrattar.

Köket i villan är en källa till inspiration bara det. Här är inredningen platsbyggd av Andreas som har snickrat luckorna i teak och gjutit bänkarna i betong. Väggarna är kaklade i vitt standardkakel

– Vasen Paprika av Anna-Lisa Thomson är mitt senaste inköp. Den var inte direkt billig, men jag ville verkligen ha den

– Vi är så nöjda med nya köket, det blev precis som vi hade tänkt oss.

Väggarna är täckta med Stig Lindbergs Bersåmönster förstås.

– Men jag har låtit göra den här tapeten själv. Det är originalbladen från ett fat som jag har tryckt upp. Den gjorde jag innan det kom en officiell tapet, säger Sofia.

– Mina syskonbarn tycker att den är för dominerande. ”Det känns som om bladen kommer emot en”, brukar de säga. ”Det är så det ska vara”, brukar jag svara.

– Behöver jag säga att jag älskar den här tapeten?

Bord och stolar i köket är auktionsfynd och gjorda av teak. Tillsammans med moderna köksdetaljer, färgglatt retroporslin på öppna hyllor och ett svartrutigt golv är köket en lyck- ad mix av retro och nutid.

På några Stringhyllor i vardagsrummet står den imponerande porslinssamlingen. Tillsammans med bruksporslin från Gustavsberg, finns här också blomkrukor och vaser från Upsala-Ekeby.

– Vasen Paprika av Anna-Lisa Thomson är mitt senaste inköp. Den var inte direkt billig, men jag ville verkligen ha den, säger Sofia.

Stolarna runt matbordet har Sofia fått av sin pappa.

– Vi är nog samlare hela familjen, det är Arne Jacobsens Sjuan som han tog rätt på när en tandläkarmottagning skulle slänga dem på 1980-talet. Han visste inte då att de var värda pengar.

Nästa projekt i villan blir att lägga ett nytt tak.

– Och så vill vi gärna bygga en utgång så att vi kommer ner till badrummet i källaren via vardagsrummet. Men det är ganska svårt att få bygglov och ändra saker eftersom huset ligger så centralt, så jag vet inte hur det blir. Vi skulle också gärna vilja ha en större altan.

– Men vi är väldigt nöjda som det är, det är så centralt och det är nära till allt.

ANNONS

Kampanj-shop från Härligt Hemma - Unika erbjudanden på allt för hemmet.

Extern länk från Shop

Köp här!

Kuddarna kommer från Svenskt tenn och filten är från Klippan yllefabrik. Väggen i sovrummet är täckt med en kakeltapet från Mr Perswall. Klämspottarna är från Ikea och sängen har Andreas gjort av byggnadsställningar. Det gamla sängbordet från 50-talet passar in i stilen.
Soffan i vardagsrumemt är täckt av kuddar från Svenskt tenn och mönstret med Estrid Ericsons vita elefanter på olika bakgrundsfärger. Bordet är ett loppisfynd i teak och mattan kommer från en affär i Enköping. Soffan är köpt på Mio och den svartvita filten kommer från Klippan.

Fröken Röds bästa inredningstips:

  1. Våga inreda som du vill – man ångrar bara om man har fegat ur.
  2. Blanda färger och mönster – för att det är snyggt. More is more!
  3. Strunta i trender – bo bland saker DU gillar. Många saker i ett rum funkar så länge man har ordning på dem!
  4. Kompromissa med din sambo om ni har olika smak och stil genom att inreda varsitt rum.
  5. Öppna ögonen för begagnade saker om du inte redan har gjort det. Blanda gammalt och nytt, det blir väldigt lätt tråkigt och opersonligt annars.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Inredning