3 tydliga trender enligt inredningsexperterna

Äkta hantverk, storslagen barock och rebelliska färgmixer, här är Formex egen trendspaning, tolkad av inredningsexperten Jan Rundgren.

Till inredningsmässan Formex augustiupplaga tog Formex egna trendexperter, Lotta Ahlvar och Kajsa Falck, fram tre trender som är aktuella just nu och närmaste året. Annars ligger ofta mode- och inredningsmässorna mellan ett och ett och ett halvt år före sin tid.

Trendexperten Jan Rundgren.
Trendexperten Jan Rundgren.

Trendexperten Jan Rundgren fick uppdraget att visualisera trenderna Tinted love, Botanical baroque och Crafts & makers.

– Det är lätt att vara svår, säger Jan Rundgren. Jag jobbar mer med det kommersiella och tillgängliga som finns runt omkring oss nu. Det har varit väldigt roligt att plocka ihop de här sakerna. Våra utställare på Formex är fantastiska på att bidra med sina produkter, säger Jan Rundgren. Men för att få en personlig prägel har jag plockat in äldre saker och även några av mina egna privata prylar.

Vintage-scarfen har plisserats för att bli modern.
Vintage-scarfen har plisserats för att bli modern.

Botanical baroque

Temat Botanical baroque är dekorativt i en mörkare och mer dramatisk färgskala med färger som konjak, skogsgrön, fuchsia och lila. Här flörtas det med renässans, rokoko och barock men också med den dekadenta delen av sjuttiotalet. Känslan ska vara lyx, men en avslappnad sådan.

– Historiska miljöer inspirerar vår inredning väldigt mycket nu, säger Jan Rundgren. Den här scarfen är också lite kul, den är vintage och omgjord genom att den plisserats. Att ta något gammalt och göra till något nytt ger verkligen ett dubbelvärde. Den passar dessutom väldigt bra in i barocktemat med sitt fantastiska mönster med juveler

Mässing, ofta borstad, och sammet är självklara material men även marmor, koppar och brons hör hit. Sensualiteten kommer från lyxig kashmir och silkessammet.

Blanda konstgjorda och riktiga blommor så buketterna blir överdådiga.
Blanda konstgjorda och riktiga blommor så buketterna blir överdådiga.

– Vi ser mycket botaniska mönster och blommor. En sådan här bukett kostar man kanske inte på sig varje vecka men ett tips är att blanda konstblommor med äkta blommor, säger Jan Rundgren.

Krukväxterna gör en välkommen comeback med palmer, kaktusar, monstrea och kalatea som viktiga stilmarkörer.

– Tanken med barock ligger verkligen i tiden, det ska vara storslaget med yvig grönska, säger Jan Rundgren. Tänk att tapetsera ett helt rum med blommiga tapeter och sedan matcha med blommiga kuddar, där kommer verkligen barockkänslan in.

Blanda vintage med modernt för en perfekt mix.
Blanda vintage med modernt för en perfekt mix.

Tinted love

– Det här är ett tema som verkligen har glimten i ögat, säger Jan Rundgren. Lite retrokänsla men kombinerat med väldigt moderna prylar. Det är den trenden av de tre jag tagit fram som känns nyast och roligast.

Ytorna ska vara blanka, till exempel färgad plexi. Glas och keramik från 70-talet passar också perfekt in i den här stilen. Färgerna ska vara klara och starka, som läppstiftsrött, chockrosa, solgult och turkos matchas med mer dämpade färger för säsongen.

– Det färgade glaset är en blandning av nytt och gammalt, vintagevasen har en fantastisk grön färg, säger Jan Rundgren. Det är lite på gränsen till det hysteriskt lekfulla

Bland textilierna flödar färgen. Men även små objekt används som iögonfallande detaljer. De kan vara glittriga, färgsprakande eller blanka. Allt som glänser och skimrar och skapar lekfulla effekter passar in.

Små fat, praktiskt och snyggt.
Små fat, praktiskt och snyggt.

Stilen bygger också på tydliga kontraster mellan mjukt och skarpt, stort och litet. Effekten blir nästan teatralisk när former av valv och kolonner syns i både detaljer och arkitektoniska uttryck.

– Jag har en hel del grejer med till köket här. En stekpanna med gult handtag känns lite spännande, säger Jan Rundgren. Jag vill också slå ett slag för små fat. De här är mina privata askfat men de går ju att använda till att lägga visitkort på, eller för manschettknapparna eller örhängena. Så, små fat är mitt tips inför kommande säsong.

Den söta haren hittade Jan Rundgren i en bokhandel i London.
Den söta haren hittade Jan Rundgren i en bokhandel i London.

Crafts & makers

Nu när vi vill minska vårt eget avtryck på jorden genom att gå från överkonsumtion till medveten konsumtion ökar också intresset för det hållbara och högkvalitativa hantverket. Temat Crafts & makers har hämtat inspiration från naturen med en naturnära färgskala i gröna och bruna toner och material som trä, stengods, skinn och läder.

Skedar i trä är en tydlig trend.
Skedar i trä är en tydlig trend.

– Många fat är av trä där man mixar olika träslag. Vi ser en hel del skedar också, vilket många trendinstitut pratade om redan förra året, den snidade träskeden som känns väldigt ursprunglig, säger Jan Rundgren.

Textilierna har organiska mönster med till exempel blad. Keramik ligger också mycket i tiden, dels för det dukade bordet men också som ren dekoration med små skålar eller något att hänga på väggen eller lägga på bordet.

Dekorera med löv i keramik.
Dekorera med löv i keramik.

– De här vackra löven och frukterna i keramik lägger man bara på bordet, säger Jan Rundgren. Ska ni satsa på något inför nästa säsong, vare sig det är gammalt eller nytt, så är det keramik.

Även städskåpet har hamnat i blickfånget. Vi vill gärna ha lite snyggare och miljövänligare produkter.

– Det är nog inte så många av oss som har det snyggt städskåp, tyvärr har jag inte det själv, men jag kommer att få det, säger Jan Rundgren. Gröna Gredelina har en mängd snygga städprylar och kanske blir städjobbet lite roligare om man har snygga grejer.

En ny generation formgivare växer fram och intresset för slöjd, design och högklassigt hantverk skapar mer långsiktigt hållbara produkter.

ANNONS

Veckans deals: Koppar

Publisert:

LÄS VIDARE