5 smarta tips inför poolbygget

Av: 

Tina Vernon

Nina Kindbro

Egen pool är härligt men det finns några saker att checka av innan bygget drar igång.
Egen pool är härligt men det finns några saker att checka av innan bygget drar igång.

Pool

Att skaffa pool kräver både eftertanke och förarbete. Var ska den placeras, vad kostar det och kan jag bygga den själv? Här är fem saker att fundera över innan du dyker ner i poolprojektet.

1. Ta hänsyn till tomten

Hur din tomt ser ut kan ha stor inverkan på vilken typ av pool du bör välja. En sluttande eller kuperad tomt kan kräva en pool som kan stå delvis nedgrävd eller att du bygger en stödmur med platå som poolen kan byggas i. På en plan tomt har du generellt fler valmöjligheter. En helt nedgrävd pool smälter in mer i miljön, medan en pool ovan mark kan vara ett enklare alternativ om du exempelvis har berggrund. Tomten och dess omgivning spelar även in rent estetiskt. Vad blir snyggast hos just dig – en rektangulär, oval eller oregelbunden pool?

2. Väg kronor mot kvalitet

När det kommer till kvalitet och hållbarhet är det sällan värt att snåla, samtidigt kommer poolglädjen att grumlas om din nya investering känns som ett slukande pengahål. Gör från en början upp en budget där du räknar på hur mycket det känns rimligt att spendera, samtidigt som du funderar kring vad du vill få ut av din pool, och om dessa två faktorer går ihop.

Arbetsinsatsen är beroende av vilken pool du valt.

3. Besluta om bygge

Många poolkonstruktioner är tillräckligt enkla för att du ska kunna bygga din pool själv, men vissa moment får ofta bättre resultat om de utförs av någon med erfarenhet. Beroende på vilken typ av tomt du har och vilken pool du har valt behöver även olika mycket och avancerat arbete utföras. De flesta poolleverantörer erbjuder montering som tilläggstjänst vid köpet, eller kan koppla ihop dig med duktiga fackmän.

4. Kolla kostnaden

Utöver kostnaden för själva poolen med tillbehör tillkommer utgifter för förarbete och montering. Även om du väljer att utföra arbetet själv kan du behöva hyra in maskiner eller köpa till material, vilket är kostnader du bör ta med i beräkningen. Räkna även in de årliga driftskostnaderna, som uppvärmning och rengöring av poolen.

Placera poolen soligt så blir vattnet lättare varmt.

5. Placera poolen i solen

Efter att ha tagit hänsyn till hur plan eller kuperad din tomt är bör du även se över din tilltänkta poolplats. För att vattnet lättare ska bli varmt och behagligt underlättar det om poolen ligger i sol under större delar av dagen. Du vill heller inte ha stora träd eller buskar för tätt inpå som skuggar och skräpar ner poolen. Passa även på att fundera lite kring vad för typ av material du vill ha kring poolen och vad som passar på just din tomt. Stenplattor eller trädäck är ofta bra alternativ. Med gräsmatta eller singel direkt inpå fylls poolen fortare med gräs, löv och grus.

ANNONS

Härligt Hemma kampanj-shop: Missa inte unika erbjudanden på allt för ett härligt hem.

Extern länk från Shop

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Härligt hemma

/

Pool

LÄS VIDARE

Så får du jordgubbar lagom till midsommar

ÄMNEN I ARTIKELN

Pool

Renovering

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Lyxa till det med egen pool eller spa-bad

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Pool i trädgården: Bästa tipsen

”Vi ritade växthuset själva”

Ny stil i köket – budgetfixa på ett kick

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Det här ska du odla just nu – vårens bästa tips

Fixa mysiga rum i trädgården

Baka bästa pizzan i The Ark-stjärnans trädgård

Allt du behöver veta inför trädgårdsmässan

Så får du jordgubbar lagom till midsommar

12 coola badleksaker för pool och strand

Svalka av dig med en utedusch

Nytt golv – tips och 3 trendiga stilar

Mini, midi eller maxi – fixa badrummet med din budget

Lilla hemmet för den lilla familjen

Så får ditt badrum nytt liv

Efter renoveringen: Torpet blev ett drömhus

Så fick familjen sitt drömboende