Gör det själv: PERGOLA
Uppdaterad 2019-12-11 | Publicerad 2011-05-03
Skapa ett rum i trädgården – förbered för en ny vår redan nu!
Ett trädgårdsrum, en skuggig plats där växter kan klänga eller helt enkelt ett regnskydd.
En pergola kan användas till mycket och du kan skräddarsy utförandet precis efter dina behov.
Pergola är enligt definitionen ”en lövgång i form av dubbla rader av fristående stöd med av klängväxter övervuxet lövverk”. Ofta används begreppet lite vitt och en pergolan kan se ut lite som man tycker själv.
Vi har valt att bygga i anslutning till gaveln på ett hus för att skapa ett skyddande rum, utan att förta utekänslan. Att fästa i en husfasad ger två vinster, enklare konstruktion och ökad stabilitet.
Just stabilitet kan vara eftersträvansvärt (vid första bästa kräftskiva kan man ju ge sig på att någon absolut måste testa att göra räckhävningar i pergolan).
Om inte växtligheten ska klänga på pergolans överliggare kan man förbereda för sol- och regntak. Vi har använt oss av Ikeaseglen Dyning för att få ett enklare regnskydd. Fördelen är att tyget är tunt och även silar solljuset på ett bra sätt. Seglet kan köpas i trekants- eller fyrkantsform, vi valde fyrkantsformer som vi skarvade ihop.
Fallet är 3–4 centimeter och räcker för att vattnet ska rinna undan. Ett tips till dig som vill variera dig lite: en pergola byggd av uppsågade naturgrenar kan bli mycket personlig och harmoniera fint med din trädgård.
SVÅRIGHETSGRAD: 3 (av fem)
Konstruktionen i sig är enkel att slå ihop, men du kan behöva en medhjälpare som håller i reglarna i vissa moment.
Tid: En dag för själva bygget, ytterligare en dag för målning.
Material: 6 st fyrametersreglar 45x95 mm, 5 st tremetersreglar 45x95 mm, en fyrametersregel 45x170 mm, två betongplintar, fem balkskor, ankarskruv, några 100 mm-spikar, 4 franska skruv 10x80 mm, 12 franska skruv 8x120, träolja, grundfärg, täckfärg.
Pris: Cirka 600 kr.
Verktyg: Cirkelsåg eller fogsvans, stämjärn, hammare, borr/skruvdragare, vattenpass, snöre, spade, spett.