Inred för din katt

Endast det bästa är gott nog för kissen. En skön bädd, ett klösträd, privat toalett och en hög med leksaker. Att katten sedan väljer att lägga sig i en tom kartong, ja det är en helt annan sak. Här är i alla fall några tips på hur du fixar ett riktigt katthem.

Placera efter personlighet

Katter trivs ofta på de mest oväntade platser – i garderoben, i handfatet eller i fruktskålen. För att skapa en trivsam sovplats till din katt kan du vara uppmärksam på vilka typer av platser den föredrar. Vissa vill ligga och dra sig nära ett element medan andra föredrar undanskymda platser. Placera kattbädden eller en mjuk filt på ett ställe som du tror kan falla din kisse i smaken.

Rätt med rotting

Katter är ofta särskilt förtjusta i korg- och rottingmöbler, som just nu även råkar vara väldigt hett i inredningsvärlden. Kanske kan du och katten dela på en snygg rottingfåtölj? Annars brukar korgar vara populära. Ställ fram en snygg korg på golvet och lägg i en dyna eller filt så kommer den säkerligen snart att prydas av en katt!

Fixa fönsterplats

Ordna en mysig plats i fönstret där katten kan sitta och spana på fåglar och annat spännande som rör sig utanför rutan. Lägg en dyna eller hopvikt filt i fönsterkarmen så att kissen får något mjukt att sitta och ligga på. Det kan också vara en god idé att frigöra fönsterbrädan från blomkrukor och prydnadssaker som du inte vill ska hamna på golvet.

Bygg en klättervägg

Innekatter behöver stimuleras genom att leka och klättra, och även om klösträd och kattgym är effektiva i det syftet är de sällan särskilt snygga ur ett inredningsperspektiv. Ordna en klättervägg åt katten genom att sätta upp vanliga vägghyllor i olika nivåer som katten kan hoppa mellan och spana från.

Var vaksam på växterna

Vanliga snittblommor och krukväxter som exempelvis tulpaner, påskliljor och vissa palmer är giftiga för våra husdjur. Placera därför vaser och krukor på platser där djuren inte kommer åt dem. Enkla och snygga lösningar kan vara att hänga upp krukväxterna i amplar eller placera dem under en glaskupa.

Göm lådan

Kattlådan är varken vidare snygg eller trevlig att titta på. I dag finns en uppsjö av olika DIY-tips för hur du kan bygga om skåp och andra förvaringsmöbler så att katten får en egen liten toalett som inte syns (eller luktar!) utifrån. Tänk bara på att det ska vara enkelt för dig att komma åt lådan för rensning och rengöring.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln