Nya smarta sätt att skydda dina prylar vid stöld

Av: 

Nina Kindbro

Skydda dina prylar med DNA, GPS eller skyddskort vid inbrott.
Skydda dina prylar med DNA, GPS eller skyddskort vid inbrott.

Härligt hemma

GPS i båten, märk-DNA på guldhalsbandet eller skimmingskydd till betalkorten. Möjligheterna att skydda sina värdesaker är många. Här är tre riktigt smarta knep.

När inbrottet är ett faktum är det redan försent. Även om polisen lyckas hitta stöldgodset är det inte säkert att de kan hitta ägaren till det. Men med lite förberedelser och ny teknik ökar chanserna att få tillbaka sina prylar. Pensla dit ett unikt DNA på dina saker, registrera i internationellt register där polisen kan söka. Fäst en GPS på båtmotorn och få larm i mobilen om den lämnar bryggan, följ den sedan på tjuvarnas färd och larma polisen. Undvik att få kortet skimmat i plånboken med skyddande fodral och skyddskort.

Märk-Dna kan penslas på det mesta.

Märk-DNA är ett relativt nytt sätt att skydda sina saker på. Applicera den unika DNA-märkningen på de saker du är rädd om, som smycken, telefon, arvegods. Märkningen är osynlig men syns i UV-ljus och är väldigt svår att få bort. Efter det lägger du in dina personuppgifter, och vilka saker du märkt, i ett register som gäller över hela världen. När polisen hittar stöldgods kan de leta efter DNA-märkning och söka i registret efter ägaren. 699 kr, Kjell & Co.

Stoppa ett skyddande kort i plånboken och undgå att bli skimmad.

Skimmingskydd. Skimming betyder att en bedragaren med hjälp av en app eller scanner stjäl kortuppgifterna på ett kontokort. Bedragaren kan sedan använda kortuppgifterna till att betala med på internet. Med avancerad utrustning kan tjuven komma åt dina uppgifter på tio meters avstånd. Med ett skimmingskydd blockeras skimmingförsöken. Lägg korten i en kortficka som skyddar mot elektromagnetiska fält som läser av ditt kort. Eller lägg ett skyddskort i plånboken som stör ut eventuella skimmingförsök. 99 kr, Coolstuff.

Fäst en GPS på din båt så blir den lätt att spåra om den blir stulen.

GPS. Sätt en mini-gps på båtmotorn, motorcykeln eller bilen så kan du med hjälp av en app snabbt se var den befinner sig efter stölden. GPS:en är kopplad till ett abonnemang som du betalar månadsvis. Smartasaker.

ANNONS

Piffa till hemmet med ny inredning! Nu upp till 40% rabatt hos Ellos.

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Experten: Så tar du kål på mördarsniglarna