Förvarar dyra saker i trädgården – hög stöldrisk

Av: Sandra Kjellström

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Thinkstock Photos
Var tredje person förvarar sin gräsklippare helt olåst i trädgården, enligt en ny undersökning från försäkringsbolaget IF.

Tjuvarna stjäl fler och dyrare saker från din trädgård.

Här har svenskarna prylar som är värda närmare 13 000 kronor.

– När tjuvarna åker på sina stöldturnéer tar de tillfället i akt, säger Jessica Källman, pressansvarig på försäkringsbolaget IF.

Var sjätte villa-, radhus- och fritidshusägare har någon gång råkat ut för en stöld i sin trädgård. Det visar en ny undersökning från försäkringsbolaget IF.

Det är de dyra utomhusprylarna som lockar till sig tjuvarna.

Grillar, gräsklippare och utemöbler är några exempel på dyra saker som svenskarna förvarar i sina trädgårdar. De här sakerna är värda nästan 13 000 kronor.

Stockholmarna har dyrast smak. Deras trädgårdsprylar är värda mer än 17 000 kronor.

Låser inte fast sakerna

I var tionde Stockholmsträdgård hittar du till och med saker som är värda över 50 000 kronor.

Det är också i huvudstaden som tjuvarna är mest aktiva, för här har var femte person i undersökningen fått saker stulna från sin trädgård.

– Folk har saker i trädgården som är ännu dyrare än vad de var för några år sedan. När tjuvarna åker på sina stöldturnéer tar de tillfället i akt. De gillar att stjäla saker som är lätta att sälja vidare, säger Jessica Källman, pressansvarig på IF.

Försäkringsbolaget får flest samtal från personer som har råkat ut för stölder i sina trädgårdar i slutet av sommaren, när folk kommer hem från semestern.

En stor orsak till att trädgårdssakerna är så lätta att stjäla är att folk låter dem stå kvar utomhus utan att låsa fast dem.

Fyra av fem låser inte in eller fast sina utemöbler och det är nästan lika vanligt att man låter grillen stå kvar oskyddad utomhus. Var tredje person förvarar också sin gräsklippare helt olåst i trädgården.

Hemförsäkringen räcker inte

Har du inte låst in eller fast dina trädgårdssaker är det inte säkert att du får ersättning från hemförsäkringen.

– Du ska inte ha lämnat dem helt utan tillsyn eller olåsta. Vi kikar på hur de är förvarade. För att vara på den säkra sidan ska du låsa fast eller in sakerna, säger Jessica Källman.

Det första du måste göra om du har blivit av med något är att polisanmäla och sedan kontakta ditt försäkringsbolag så fort som möjligt.

Det är viktigt att se över din hemförsäkring. Ofta behöver du en tilläggsförsäkring för att dina trädgårdssaker ska vara skyddade.

Jessica Källman rekommenderar att du ser över din hemförsäkring varje år.

– Det är viktigt att du ser till att uppdatera dina försäkringar med jämna mellanrum. Du kanske har skaffat dig större värde än vad du har haft tidigare.

Publicerad:

LÄS VIDARE