Titta in i drömhemmet utanför Sätra brunn

Av: 

Katarina Forsberg

Huset ligger strax utanför kurorten Sätra brunn. Utanför går skördetröskan. Från början låg en gammal bondgård här men huset som Isabella, Axel och sonen Ernst bor i byggdes på 1960-talet.
Huset ligger strax utanför kurorten Sätra brunn. Utanför går skördetröskan. Från början låg en gammal bondgård här men huset som Isabella, Axel och sonen Ernst bor i byggdes på 1960-talet.

Inredning

Med detaljer i rosa och turkos, hemmafixade möbler och smarta lösningar ändrar bondgården i Sätra brunn skepnad. Här har Isabella och Axel skapat ett verkligt personligt hem. Och det mesta har paret gjort själva.

Stig på! Välkommen in.

Ernst, 7 månader, möter oss vid grinden. För dagen är han iklädd passande keps och hängslen och han skiner verkligen upp när han blir fotograferad i den gamla traktorn.
– Det är Axel som håller på och fixar med den, säger Isabella.

Gården är numera avstyckad, men uthusen tillhör fortfarande huset. Huset ligger strax utanför kurorten Sätra brunn, mellan Sala och Västerås. Utanför går skördetröskan, här syns knappt några grannar.
– Axel är född här och har sin familj i närheten. Jag är uppvuxen i Sala, säger Isabella, som är florist men just nu mammaledig med lilla Ernst.
– Det är ett släktnamn faktiskt, vi tyckte att det passade bra.

Ernst gillar redan att sitta på traktorn och låtsas köra. Mamma Isabella håller honom än så länge
Katterna får mat i det nyrenoverade köket. Överskåpet är ett gammalt skåp som Isabella hittade ute i bodarna. Köksinredningen från Ikea och kakel från Marrakech design.

Från början låg här en gammal bondgård från 1700-talet.
– Grannarna har berättat att på den tiden fick man inte lån för att renovera, de rev det i stället. Så huset är byggt på 60-talet men vi försöker få fram det gamla ändå.
Här finns numera spegeldörrar i rosa, svart pärlspont och mönstrat kakel.
– Jag har min egen stil, blandar det jag tycker är fint. Jag visste redan från början att jag skulle ha mycket rosa och turkos, säger Isabella.
Huset blev deras i september 2015. Då flyttade man in i lillstugan på tomten och började att renovera.
– Det har varit mycket jobb, verkligen. Men vi har fått hjälp av släkt och vänner så det har ändå gått bra. Det sista gjorde vi när jag var höggravid.
– Men det var ganska skönt att inte bo mitt i allt kaos, att vi hade lilla stugan att bo i.

Det stora bordet har Isabella och Axel byggt av bräder och två gamla symaskinsunderreden.
Lamporna från Clas Ohlson sätter stilen.

Strax innan julen 2016 kunde Isabella och Axel flytta in i stora huset.
– Vi började med att göra i ordning källaren faktiskt, för att få tvättstuga och duschrum. Sen började vi med köket.
Nu har alla rum fått nya golv och tapeter. Den lilla toaletten innanför köket är omgjord, och på den övre våningen har familjen fått ett riktigt härligt badrum med utsikt över landskapet. Här finns också detaljer i rosa och guld, som går igen i hela huset.
– Jag har målat med kalkfärg för att få den lite slitna looken, säger Isabella. Både jag och Axel är rätt praktiska av oss. Det mesta har vi gjort själva. Det vi inte har kunnat har vi lärt oss.

Det nyrenoverade badrummet på den övre våningen har kakel från Marrakech design. Isabella och Axel har gjort i ordning en gammal skänk som badrumskommod och målat den i rosa kalkfärg. Handfat från Sidsid. Badrummet har ett stort fönster och fin utsikt. Badkaret är i gammaldags stil med svart emalj och fötter.
Toaletten på bottenvåningen har svart panel, en grön dörr och en rosa gammal kommod som paret har snickrat och målat. Handfat från Sidsid och blandare från Camargue.
Isabella arbetar som florist och överallt i huset finns växter av olika slag. De öppna hyllor har Isabella och Axel byggt i köket. Bakom spegeldörrarna som har fåtthandtag gjorda av skedar döljer sig ett skafferi. Många fina stilleben ryms i hyllan.
Isabella och Axel lagar mycket mat. Spisen kommer från Lofra.

Ett vitrinskåp har de byggt själva, liksom den häftiga hyllan i vardagsrummet.
– Den är gjord av gamla vagnar som har använts i ett bageri. Axel var lite tveksam först, men nu tycker han att det blev jättebra.
En bohemisk stil, med romantiska inslag och lösningar som man inte har sett någon annanstans. Och överallt syns tecken på att Isabella är utbildad florist.
– Vi tycker att det är roligt att fixa, och blanda gamla saker med nya, säger Isabella.Jag tycker om att se möjligheterna med olika saker, och att skapa personliga grejer. Här i vardagsrummet tänkte vi så småningom bygga ett stort vitrinskåp.
Snart står även Ernsts rum på tur.
– Han sover inne hos oss för närvarande. Jag vet inte riktigt vilken stil jag ska ge hans rum. Men det lutar åt en mjuk matta i alla fall och en fin tapet från Boråstapeter.

Fina kopparkärl hänger ovanför spisen. Ett tyg från William Morris är uppspänt på en vägg i vardagsrummet. Skåpet har Isabella och Axel byggt.
Vardagsrummet har två olika delar, en matplats och en soffhörna.

I hallen på den övre våningen finns en liten rot­tingsoffa bakom en blommig tapet, och så en rosa piedestal som Isabella har gjort i ordning.
– Här utanför ska det bli en punschveranda nästa sommar. Vi tänkte bygga om hela entrén och här uppe blir det nog fint att sitta.
Även trädgården ska få en renovering.
– Den var väldigt nedgången när vi flyttade in, här bakom växte en hög granhäck som vi har tagit ner. Man såg ingenting, säger Isabella.
– Jag skulle nog väldigt gärna vilja ha ett växthus och en köksträdgård där nere. Men det är en ganska stor tomt så det kommer nog att ta lite tid innan allt är genomgånget. Vi har i alla fall börjat med att röja.
Tidigare bodde familjen i ett litet torp vid Sala silvergruva.
– Man kan säga att det är ganska stor skillnad i storlek. Det är så skönt att ha det här utrymmet. Det är också härligt att vi har släkt och vänner i närheten, Axels syster håller på att göra i ordning grannhuset.

ANNONS

Just nu: REA på snygga påslakanset i många olika färger och material!

Extern länk från Hemtex

Köp här!

Sovrummet går i rosa och turkos. Sänggaveln har paret byggt.
En stor spegel i den välkomnande entrén är köpt på loppis. Sängbordet är byggt av en gammal detalj man lindade garner på förr i världen och en bricka.

Isabellas bästa inredningstips

  1. Skaffa din egen stil. Trender kommer och går, skapa en egen stil som du trivs med!
  2. Återbruka. Var fantasifull och skapa egna unika möbler av gamla bortglömda ting.
  3. Inred med växter för att skapa ett levande hem. Gröna växter är både lättskötta och vackra.
  4. Följ en röd tråd genom hemmet.
  5. Förnya ofta. Man tröttnar lätt och det är lätt att möblera om ljuslyktor, blommor och inredning för att förnya hemma.
Gården ligger utanför Sätrabrunn, mellan Västerås och Sala.
Huset har fått ny fasadfärg och nästa år ska här byggas en ny entré med punschveranda.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Inredning