Ny stil i köket – budgetfixa på ett kick

Letar du efter köksinspiration – här är 10 smarta tips

Fixa ny stil i köket med enkla knep.
Fixa ny stil i köket med enkla knep.

Hemmets hjärta – köket – kan lätt bli lite slitet och tråkigt. Känns en hel köksrenovering övermäktig så finns det några enkla trix som får köket att skina igen. Så här uppdaterar du stilen i hemmets mest smakfulla rum.

Så förnyar du ditt kök – 10 tips

1. Måla om

Färg är ett relativt enkelt och billigt sätt att förändra i hemmet, och även i köket finns det mycket att göra med en burk färg. Genom att måla om en eller alla väggar kan du skapa en helt ny känsla i rummet, framhäva och förstärka den befintliga inredningen eller skapa mindre rumsligheter om du exempelvis har öppen planlösning. Du kan också välja att måla om köksluckor och lådfronter, vilket är ett bra sätt att uppdatera köksinredningen utan att byta ut den. Tänk på vilket slags underlag du har att jobba med och se till att använda en passande typ av färg och metod.

Måla om väggarna (och taket!) i stället för att byta köksinredningen. Komplettera med detaljer i samma färgskala. Här flörtar lamporna Tertial från Ikea med väggens nyans.
Måla om väggarna (och taket!) i stället för att byta köksinredningen. Komplettera med detaljer i samma färgskala. Här flörtar lamporna Tertial från Ikea med väggens nyans.

2. Glöm inte väggarna

Köket får ett mer personligt uttryck om du ger väggarna lite kärlek. Tavlor, fotografier och dekorationer skapar en varm och välkomnande känsla och kan dessutom bidra till att sätta stilen i rummet. Du kan även med hjälp av griffel- eller magnetfärg skapa en anslagstavla på väggen där du samlar alltifrån handlingslistan till kom-ihåg-lappar och smarriga recept. Resultatet blir både personligt och funktionellt!

3. Lys upp

Köket fyller flera funktioner i våra hemmaliv, och belysningen bör kunna anpassas efter dem alla. Se till att ha en bra arbetsbelysning över köks- och diskbänken, som när matlagningen är klar kan släckas och i stället ersättas med en mer stämningsfull belysning anpassad till umgänge och avkoppling. Och glöm inte de levande ljusen för extra ombonad stämning!

Nya handtag på lådor och skåpluckor kan helt ändra intrycket.
Nya handtag på lådor och skåpluckor kan helt ändra intrycket.

4. Byt beslagen

Genom att byta ut knoppar och handtag på skåpsluckor och lådor kan du snabbt, enkelt och relativt billigt förändra eller förstärka din önskade stil i köket. Ett standardkök kan med rätt beslag plötsligt få ett lantligt, modernt eller retroinspirerat uttryck. Har du knoppar och handtag i trä kan det även göra stor skillnad att bara måla om dem. Tänk på att dina nya beslag bör vara i samma storlek som de tidigare, då slipper du fula märken som syns runt omkring på luckan.

Industriella hyllor i rostfritt stål mjukas upp med generösa mängder gröna växter och varmt trä hos Ikea.
Industriella hyllor i rostfritt stål mjukas upp med generösa mängder gröna växter och varmt trä hos Ikea.

5. Gör vackert med växter

Gröna växter får vilket rum som helst att kännas mer levande och ombonat, så även köket. Blanda färska kryddor i kruka med mer dekorativa plantor för en både fin och funktionell växtblandning. För att inte ta upp värdefull bänk- eller golvyta kan du hänga upp växterna i amplar eller sätta upp extra vägghyllor att placera krukorna på.

Öppna hyllor ger luft och rymd. Men det gäller att ha ordning på prylarna.
Öppna hyllor ger luft och rymd. Men det gäller att ha ordning på prylarna.

6. Öppna upp

I stället för att addera nya saker kan du testa att plocka bort – alltifrån plottriga småprylar till hela köksskåp! Kök utan överskåp har trendat den senaste tiden, och samtidigt som det ger något mindre förvaring (och kräver mer ordning på kökshyllorna …) skapar det också ett luftigare intryck och lättillgänglighet. Du kan också välja att behålla överskåpen och bara plocka bort utvalda köksluckor – då går du inte miste om förvaringsytor men får möjligheten att visa upp finporslinet.

Dölj det fula kaklet med
Dölj det fula kaklet med

7. Klistra på kaklet

Har du tröttnat på kaklet i köket? Det finns enklare alternativ än att riva ut och kakla om! Med kakeldekor kan du enkelt uppdatera din kaklade vägg utan att lägga ner särskilt mycket tid eller pengar. Det är dessutom enkelt att byta dekoren när du känner att det återigen är dags för förnyelse. Tänk på att mäta dina kakelplattor innan så att dekoren du köper är i rätt storlek. Har du kakelplattor som inte är i standardstorlek kan du köpa större dekorark och själv skära ut bitar med rätt mått.

8. Plasta in

Med hjälp av dekorplast, ibland även kallad designfolie, kan du ge köksbänken eller skåpluckorna en ny och fräsch yta som helt kan förändra kökets karaktär. Plasten finns i en uppsjö av olika kulörer och mönster varav vissa imiterar material som marmor, trä eller betong. Du skär ut den självhäftande plasten efter önskade mått, sedan är det bara att fästa den på rengjorda, plana ytor. Plasten lämnar inga märken efter sig och kan därför tas bort eller bytas efter behov och önskemål. Se till att mäta ytorna noggrant i förväg och var noga med att stryka bort alla luftbubblor medan du fäster plasten.

9. Sätt tonen med textil

Textilier kan göra stor skillnad för uttrycket i ett rum, och även om köket inte är det mest textiltäta utrymmet i hemmet så finns här trots allt en hel del att jobba med. Skapa ett sammanhållet helhetsintryck genom att välja kökshanddukar, grytlappar och bordsduk med omsorg, gärna inom samma färgskala eller i toner som kontrasterar varandra för att skapa spänning. Vill du mjuka upp rummet ytterligare satsar du även på gardiner och en härlig matta.

 Knopplist, tallrikshylla och väl valda detaljer sätter stilen på köket. Textil och detaljer från Ferm living till vänster och tapeten Einar från Sandberg wallpaper till höger.
Knopplist, tallrikshylla och väl valda detaljer sätter stilen på köket. Textil och detaljer från Ferm living till vänster och tapeten Einar från Sandberg wallpaper till höger.

10. Lägg vikt vid detaljerna

Ofta är det de små tingen som höjer helhetsintrycket i ett rum. Genom att satsa på väl utvalda detaljer i en enhetlig stil kan du förändra känslan i köket utan renoveringar eller dyra ingrepp. Nästa gång det är dags att byta ut förbrukningsartiklar som diskborste, trasor eller handtvål kan du välja de modeller, kulörer och förpackningar som du känner bäst kompletterar stilen i ditt kök. Glöm heller inte bort dekorativa föremål som vaser, skålar och ljusstakar. De ger rummet en ombonad känsla och hjälper dessutom till att förstärka din personliga stil.

Publisert:

LÄS VIDARE