Bosse Rappne tipsar: Så fixar du en snygg berså av avenbok

Publicerad:
Uppdaterad:
En berså kan du göra av
Foto: Björn Lindahl, Johnér
En berså kan du göra av

Odla – Tips för din odling

Behöver du insynsskydd, vindskydd eller vill du njuta av djungelkänslan kan du anlägga en berså. Här är trädgårdsmästare Bosse Rappnes bästa tips för en berså av avenbok.

Vitmålade trädgårdsmöbler, rutig duk, sockerkaka och jordgubbssaft. En mysig stund med mormor på landet i skuggan av de doftande syrenerna. Ordet berså väcker minnen för många av oss. Berså kommer från det franska ordet berceau som betyder vagga och är ett rum i trädgården med väggar av buskar, vanligvis syrener. Men det finns fler växter som passar att använda till en berså.

– Avenbok är en riktig favorit, säger Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård. Den är hyfsat tät, frodig på sommaren och snygg färg på hösten.

Foto: Björn Lindahl

Att skapa sin egen berså är inte alls särskilt svårt. Det som behövs är lite utrymme och någon dags jobb.

Börja med att fundera över hur stor bersån ska vara. Ställ ut bord och stolar och mät upp runt om, tänk på att bersån växer på bredden och att det är praktiskt att kunna gå runt bordet utan att fastna i buskarna. Eller du kanske bara vill ha plats för en korgstol? Ett eget rum att smyga in i när du vill vara i fred och kanske läsa en bok.

Sätt en pinne i mitten av din tänkta berså, fäst ett snöre på pinnen och mät ut en cirkel så stor du som du vill ha. Bersån behöver ju inte vara helt rund, den kan också bestå av bara en böjd häck.

Lägg ett armeringsjärn längs markeringen och böj till det för rätt form. Är bersån stor kan du använda fler armeringsjärn så det inte blir så otympligt.

Sedan är det dags att välja vilken slags berså du vill ha. Avenbok, syren, spirea, rosor, paradisbuske, häggmispel, liguster, oxel, det finns mycket att välja mellan.

1 av 2 | Foto: Björn Lindahl
Klipp in grenarna så de är cirka 1 decimeter långa första året.

Gräv en grop intill armeringsjärnet. Sätt plantorna på lagom avstånd beroende på sort. Staga upp mot en bambupinne. Lyft upp armeringsjärnet och fäst det ordentligt mot bambupinnarna med stripes.

– På avenboken vill man att stammarna ska vara raka. Klipp den som en pelare första året så den förgrenar sig ordentligt. I noden, där bladen fäster mot stjälken kommer det ut sidoskott när du klippt. Klipp in grenarna så de är cirka 1 decimeter långa så blir den tät, säger Bosse Rappne.

Låt den växa till rätt höjd och klipp av toppen. Efter ett par år har du en vacker berså för fika och njutning.

– På just avenboken kan man plocka bort bladen så det blir som ett litet kyrkfönster, säger Bosse Rappne, det blir skitsnyggt.

Du behöver

  • Plantor, till exempel avenbok

  • Bambupinnar

  • Armeringsjärn

  • Strips

Foto: Johnér, Thinkstock
Det finns många växter som passar till en berså.

5 växter som passar till en berså

  • Avenbok, Carpinus betulus. Rejäl och tolig, fina färger både på sommaren och hösten.

  • Syren, Syringa vulgaris. En klassisk bersåbuske. Doftar gott men måste hållas efter så den inte brer ut sig för mycket.

  • Paradisbuske, Kolkwitzia amabilis. Tidigblommande med kaskader av blommor.

  • Spirea, Spiraea. Doftar härligt och är lättodlad.

  • Ros, Rosa. En bersåfika omgiven av doftande rosor, kan det bli bättre. Det finns många starkväxande klätterrosor, till exempel honungsrosor som trivs i många lägen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA