Så får du olivträd att överleva - Bosse Rappne tipsar

Har du haft ett olivträd på balkongen i sommar?
Se till att sköta det rätt så överlever olivträdet vintern.
Bosse Rappne tipsar hur du ska gå tillväga.

Medelhavsträd som olivträd, citrus och fikonträd ska vila på vintern. Helst vill de vara i ett klimat som påminner om det vid medelhavet vintertid. En ljus och sval plats är därför optimalt för träden. Förvara någonstans mellan 12 och 2 grader så får ditt träd vila.

Trädet behöver vila

– Under svala perioden bildas blomanlagen. Om ett olivträd står inomhus i värme hela tiden så får dom inte den här vilan och då blir det inga olivblommor och då får du inga oliver, säger Bosse Rappne.

Olivträdet behåller det mesta av sina blad under vintern och därför är det i behov av ljus, till skillnad från fikonträdet som tappar sina blad på vintern och därför kan förvaras mörkt.

Håll det frostfritt

Trädet klarar av ett fåtal nätter med minusgrader men se till att hålla det frostfritt för att försäkra dig om att det överlever. En inglasad balkong där du kan hålla frostfritt är optimalt, där får trädet ljus samtidigt som du skyddar det mot väder och vind.

– Så länge det är frostfritt så att det inte fryser. Är det två grader har du lite marginal, säger Bosse Rappne.

Vattna sparsamt

Du ska inte beskära eller plantera om trädet förrän till våren. När det kommer nya blad vet man att även rötterna växer - då är det dags att plantera om. I regel brukar man säga att det är dags mellan slutet på februari och början på april.

Vattna sparsamt under hela vintern. När ljuset är svagare omsätter växterna inte lika mycket vatten och kräver därför inte lika mycket näring.

– Växter är som vi människor, de transpirerar. Är det låg temperatur transpirerar de inte lika mycket.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN