Stylistens 5 tips för en lyckad försäljning

Av: Clara Öhrn

Publicerad:
Uppdaterad:
Gröna växter gör mycket för intrycket
Foto: Adam Helbaoui / Kronfoto
Gröna växter gör mycket för intrycket

Hus och hem

Snygga bilder i bostadsannonsen ger fler spekulanter på visningen.
Med rätt styling kan du tjäna hundratusentals kronor.
Homestyling-experten Jesper Laursen berättar vad du ska tänka på när du fixar inför försäljningen.

Jesper Laursen har alltid haft ett stort intresse för inredning och bestämde sig för att starta ett eget instagramkonto med fokus på det. Nu har hans konto Scandinavian Homes över 450 000 följare och Jesper har skapat sig en karriär inom homestyling. Tillsammans med sina kollegor gör han omkring femton stylingar i veckan åt folk som hoppas på en lyckad bostadsförsäljning.

Men har du inte möjlighet att anlita någon som stylar ditt hem kan du försöka göra det själv. Jesper delar med sig av sina bästa tips på hur du ska tänka för att göra en så bra affär som möjligt.

– Försök skapa en neutral miljö så att alla kan tänka sig att bo där, tipsar Jesper Laursen.

Foto: Adam Helbaoui / Kronfoto
Hitta rätt balans när du stylar.

1. Hitta balans

Se över mängden saker du har hemma och möblera så att du får en bra balans - en jämnfördelning av saker skapar en harmoni i rummet som ger ett bättre intryck.

Ett enkelt knep är att vara noga med att inte ha mycket saker på en sida av rummet och ingenting på andra sidan.

Foto: Adam Helbaoui / Kronfoto
Tänk på både ytan och funktionen.

2. Kombination mellan yta och funktion

Försök skapa så mycket yta som möjligt när du möblerar ett rum men var också noga med att det stämmer överens med funktionen. Det är viktigt att du har rätt antal sittplatser i förhållande till hur stor lägenheten är.

I en trea är det till exempel lagom med sex sittplatser runt ett bord.

– Visst det blir mer utrymme om du har färre sittplatser och ett mindre bord, men då blir funktionen lidande, säger Jesper.

Foto: Adam Helbaoui / Kronfoto
Ta hjälp av en kompis

3. Ta hjälp

Om inredning inte är din starka sida är det alltid bra att be om hjälp. Du behöver inte anlita en stylist - fråga en kompis som du tycker har det fint hemma. Han eller hon kanske kan hjälpa dig att fixa fint inför försäljningen.

Du kan också ta hjälp av mäklaren som har ofta bra koll på vad folk gillar och vad som funkar på bild.

– Mäklaren är en viktig resurs. Han eller hon har sålt flera hundra lägenheter och vill sälja din bostad så dyrt som möjligt, säger Jesper.

Foto: Adam Helbaoui / Kronfoto
Tänk i bilder när du möblerar

4. Möblera i bilder

Hitta inspiration på exempelvis Instagram och fundera ut vilka vinklar lägenheten kommer att fotas i till annonsen. Placera möbler och inredningsdetaljer utefter det. Placera större saker längre bak i bild och mindre detaljer längre fram, på så vis blir ingenting du vill ska synas skymt.

– Bilderna är viktiga för det är de som gör att folk kommer på visningen, säger Jesper.

Tänk också på vilken nivå bilderna kommer att tas i. Oftast fotograferar man på en låg höjd, därför är det viktigt att inredningen ser snygg ut från den nivån.

Foto: Adam Helbaoui / Kronfoto
Skapa en röd tråd genom hela lägenheten

5. Tänk på helheten

Försök att få till en röd tråd i hela lägenheten så att det känns genomtänkt. En konsekvent stil är viktigt för helhetsintrycket. Se även till att dekorera med gröna växter, det lyfter upp miljön och gör att inredningen känns komplett.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA