Bosse Rappne: Sätt ny färg på höstkrukan

Dags att plantera om krukorna för hösten.
Sommarväxterna vissnar och färger flagnar.
Det är nu det svänger.
– Plantera nytt och höstlikt. Plantera mer bladfärger och bladformer i krukorna, rekommenderar trädgårdsmästare Bosse Rappne.

På Ulriksdals Slottsträdgård byter delar av växtligheten skepnad. Sommarblomstringen är på väg ut och höstväxterna dyker upp.

Färggrann Dahlia

– Det är mer höstfärger. Mer blad och strån som gärna kan kompletteras med några enstaka färggranna blommor. Många av bladväxterna klarar ju frost, det gör inte de gamla sommarblommorna. De här överlever, säger Bosse Rappne och exemplifierar resonemanget.

Alunrot, Ajuga, prydnadsgräs, Kryssantemum och en färgsprakande Dahlia hamnar tätt, tätt i jorden. Dahlian får brinna till nu innan frosten. Höstkrukan ser omgående inbjudande ut – varför inte placera den i rabatten.

Växer inte

– När du planterar sommarblommor förväntas de växa. Men inte nu på hösten. Kortare dagar och lägre temperatur innebär att de växer långsammare så plantera därför mycket tätare. De kommer inte växa längre än till och med oktober, fortsätter Bosse Rappne.

Så rensa sommarkrukan – och givetvis rabatten också. Rensa bort överblommade och vissna växter, ta bort rötter i krukan och fyll på med ny jord. Men ta inte bort all jord nu på hösten.

– Det räcker om du byter omkring 15 centimeter av det översta jordlagret, säger Bosse Rappne.

Bladen i centrum

Välj gärna växter med blommor som redan är lite utslagna. I lägre hösttemperaturer håller de sig bättre och knoppar kan ha svårt all slå ut. Satsa på växter med vackra blad i höst- och vinterplanteringen.

– Hösten är mycket bladformer, bladfärger o strån som sticker upp. Det är färgen på bladen du ska använda dig av, säger Bosse Rappne.

En läcker höstkruka sätter färg på trädgård och tillvaro.
En läcker höstkruka sätter färg på trädgård och tillvaro.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln