Tre enkla steg – så blir du självförsörjande på ingefära

Foto: Sofia Bystrom

avBabs Drougge

HÄRLIGT HEMMA

Ingefäran är roten som hyllas som supermat och sägs ha alla möjliga hälsofördelar.
Ingefäran är dessutom rekordenkel att odla hemma själv, oavsett om du bor i hus på landet eller i lägenhet i stan.
Tre enkla steg och du behöver aldrig vara utan ingefära igen.

I smoothies, som krydda i mat, eller som godis. Antalet användningsområden hos ingefäran tycks övertrumfas enbart av dess hälsoföredelar.

Roten sägs höja immunförsvaret och är hett efterfrågad inte minst i influensa- och förkylningstider.

Ingefäran tillhör dock en av matvarorna du bara behöver handla en gång. Så här enkelt blir du självförsörjande på ingefära:

1. Gå ner till Ica

Foto: Johnér
Ingefäran köper du på mataffären.

Du köper en helt vanlig ingefärsbit på mataffären. Välj den ekologiska – ”vanlig” ingefära kan ha svårt att börja gro på grund av hård besprutning.

Ett extra plus är om du lyckas hitta en bit med gröna horn – då har den redan börjat förebereda sig och kommer börja gro snabbare.

2. Dränk roten i vatten

Blötlägg ingefärsbiten i vatten över natten.

3. Sätt i jord

Foto: Thinkstock
Ingefäran växer som höga står ovan jord och skördas på samma sätt som potatis.

Dagen därpå ska ingefäran ner i jorden, de gröna skotten ska sticka upp en bit. Välj en rymlig kruka som din ingefära har rum att bre ut sig i. Rötterna växer nämligen på bredden.

Bonus – tips och trix:

  • Ingefäran passar utmärkt att sätta i mars.

  • Vattna försiktigt, roten ruttnar lätt om den blir blöt. Jorden ska vara fuktig, tillsätt gärna näring när du vattnar.

  • Låt den stå varmt och ljust, men flytta den från fönstret när de starka strålarna börjar leta sig in framåt våren.

  • Efter cirka tre månader bör du kunna börja skörda din alldeles egen superrot.

Tecken på influensa - så skyddar du dig 00:36
ARTIKELN HANDLAR OM