Ställ tillbaka klockan - nu blir det vintertid

HUS OCH HEM

Snart är det dags att säga adjö till sommartiden.
Och hej till vintertiden.
Glöm inte bort att ställa tillbaka utemöblerna – och klockan.

Foto: Paul Wallander.
Vintertid 2017

Natten till den 29 oktober går vi över till normaltid, även kallad vintertid bland de allra flesta.

Det innebär att sommartiden är ett minneblott för den här gången och att vi dras med vintertiden ända fram till den 25 mars 2018.

Hur ska du göra då?

Är du uppe och hoppar på natten klockan 03.00 den 29 oktober så ställer tillbaka klockan till 02.00.

Minnesregeln brukar vara: När utemöblerna åker fram (på våren) dras klockan också fram. Men när möblerna ställs tillbaka i förrådet (på hösten) dras även klockan tillbaka.

Sker per automatik

Med den nya tekniken ställer de flesta mobiler, surfplattor och datorer om tiden automatiskt.

Men glöm inte mikrovågsugnen, klockradion, bilen eller armbandsuret. Ha mobilen som ledstjärna.

Och misströsta inte – du får sova en timme längre.

FAKTA

Därför infördes sommartid:

Sommartid infördes i Sverige 1980. Vintertiden är vår normaltid sedan 1870. Huvudargumentet var att Sverige borde synkroniseras med sina europeiska grannländer. I Europa hade 15 länder då infört sommartid och fler var på gång. Omställningen välkomnades bara av 26 av de 67 myndigheter som röstade om det.

● I alla EU-länder är vintertiden sedan 1996 fem månader lång och gäller från sista söndagen i oktober till sista söndagen i mars.

● I större delarna av Asien, Afrika, Australien och Sydamerika har man inte vinter- och sommartid. Ryssland slopade det för tre år sedan. Och även inom de länder som har det infaller de ibland vid olika tidpunkter. I USA ställer man till exempel inte tillbaka klockan förrän veckan efter Sverige.

● Flera undersökningar visar att fotgängare löper tre gånger större risk att skadas av bilar efter tidsomställningen än månaden innan, vilket kan bero på att förarna går igenom en omställningsperiod när kvällarna kommer tidigare.