Vintertid – fem saker att känna till

Allt du behöver veta om vintertiden

Foto: Marcus Ericsson/TT
Den 28 oktober ställs klockan om till vintertid.
HUS OCH HEM

Sommaren är slut och med den ryker snart även sommartiden.
Men när och åt vilket håll ska man vrida klockan för att få vintertid?
Och kan det vara sista gången vi tvingas ställa om uret?

Vintertid 2018

1. När blir det vintertid 2018?

28 oktober 2018 blir det vintertid. Vi ställer om till normaltid, eller vintertid som det vardagligt brukar kallas. Klockan 03 natten mellan 27 och 28 oktober vrids klockan tillbaka en timme till 02.

2. Åt vilket håll vrids klockan?

Sommartiden börjar alltid sista helgen i mars och vintertiden sista helgen i oktober. För att minnas åt vilket håll klockan ska vridas kan du tänka på tiden som trädgårdsmöbler – på våren ställs möblerna fram i trädgården och på hösten ställer du tillbaka dem i förrådet. I mars ska alltså klockan vridas en timme framåt och i oktober en timme bakåt.

Om du äger en smartphone behöver du inte besvära dig med att manuellt ändra klockan – har du inte ändrat ursprungsinställningarna sköter telefonen det automatiskt.

Foto: Hasse Holmberg / TT
Du ställer in utemöblerna inför vintern – och vrider tillbaka klockan för vintertid.

3. Varför finns tidsomställningen?

Anledningen till att vi ställer om klockan är för att vi ska få fler vakna timmar med dagsljus och på så sätt minska vår energiförbrukning. Enligt brittiska BBC kläcktes idén om sommartid redan 1784 av den amerikanska politikern Benjamin Franklin, som menade att det var ett sätt att spara stearinljus.

4. När infördes sommartid i Sverige?

Efter ett kortare försök 1916 införde Sverige sommartid 1980. Till en början trodde man att energikostnaderna skulle gå ned med cirka fem procent, men senare beräkningar har visat att så inte blev fallet.

Huvudargumentet för svensk sommartid var dock att vi skulle synkroniseras med de europeiska grannländerna.

5. Kan det bli sista gången vi ställer om klockan?

Flera EU-invånare är trötta på krånglet med att behöva ställa om sina klockor – och sina sömnrutiner – och EU-kommissionen har föreslagit att nästa år kan bli det sista med sommar- och vintertid. Kommissionen vill att ett EU-beslut fattas senast i mars 2019.

Om det beslutas att tidsomställningen ska avskaffas är det är upp till varje medlemsland att välja om de vill ha evig sommar- eller vintertid.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommartid

Vintertid

EU

Sverige