15 saker du bör känna till om hyacinter

Foto: Thinkstock
Hyacinten – en av våra mest populära växter.

avKristofer Gustafsson

HÄRLIGT HEMMA

Hyacint är en våra mest populära växter.
I december säljs mellan tio och elva miljoner hyacinter i Sverige.
Men visste du att julblomman anlände redan i augusti och fick sitt namn efter ett dödsfall?

Julhyacinten kommer till Sverige från Nederländerna redan i slutet av augusti. Efter plantering står lökarna i kylrum och plockas fram omkring tio dagar innan de ska säljas.

Här är 15 saker du bör känna till om den populära julhyacinten.

1. Hyacinten är en av våra absolut mest populära växter. I december säljs uppskattningsvis mellan tio och elva miljoner i Sverige.

2. Köp gärna hyacinten i knoppstadiet. Knoppen ska synas men behöver inte ha slagit ut. Se till att den blir ordentligt inslagen i butiken om det är kallt ute. Plantera i grupp eller i ytterkrukor en och en. Vattna regelbundet och sparsamt, låt inte jorden torka ut. Får hyacinten stå svalt på natten – inglasad balkong – så håller den längre. Fina i 12–15 dagar.

Bakgrund

3 Hyacinten är en lökväxt under våren blommar vilt i Syrien och Turkiet. Men då har växterna betydligt glesare med blommor än de odlade. Hyacinten började odlas i Italien 1532 och kom till Sverige på 1600-talet.

4. På 1700-talet fanns omkring 2 000 olika sorter. I dag finns drygt 100 registrerade hyacintsorter. Vackra och färggranna – vit, blå, lila, ljusgul, röd och rosa.

5. Intresset för julhyacinter är unikt för Sverige. Hyacinten klassas i övriga Europa som vårblomma.

6. Att hyacinten blivit populär julblomma antas bland annat bero på bristande konkurrens. I Sverige fanns förr i stort sett enbart begonior och hyacinter att välja mellan under vintern.

Blodigt namn

7. Namnet på växten är mytomspunnet. Det sägs härstamma från den vackre ynglingen Hyakinthos, från Sparta, som skulle lära sig kasta diskus med Apollon som läromästare. Men Hyakinthos träffades av en diskus i huvudet och dog. På marken där hans blod droppade växte de vackraste hyacinter upp.

8. Hyacinten innehåller alkaloider och därmed giftig om den förtärs i stora mängder.

9. Hyacinten har använts som nyttoväxt. På 1700-talet upptäckte(?) örtsamlare att saft från hyacintlök i kombination med vin hämmade skäggväxt.

Fem års tillväxt

10. Blomman anses som en av de värsta doftallergiväxterna enligt Astma– och allergiförbundet. Alla hyacinter doftar mer eller mindre och för något år sedan infördes doftkodning. Generellt doftar vita hyacinter mindre.

11. Vanligaste sorter till jul är rosa Anne Marie och Pink Pearl. Blå Ostara, Atlantic och Delft Blue. Vita Carnegie och White Pearl.

12. Att driva fram en hyacintlök till storleken du hittar i affärerna runt jul tar fem år.

13. Österländska poeter nämner hyacinter som en symbol för enighet och harmoni. En av dem beskrev sin älskarinnas hår som ”hyacintlockar”. Därefter blev de ”lockiga” blommorna en symbol för elegans.

Det våras snart

14. Franska socitetskvinnan Madame de Pompadour (1721-1764) som var Louis XV:s älskarinna älskade hyacinter och hade stor del i att den blev populär. Hon var en av sin tids största inspiratörer i modebranschen och skapade med hyacinter ett eget mode.

15. Släng inte hyacintlökarna efter jul. Spara lökarna svalt i en kasse. Plantera ut dem i mars-april, 3-4 centimeter djupt. Kan blomma redan samma vår, annars nästa – ungefär samtidigt som påskliljor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jul