6 tips för dig som ska köpa ny soffa

Publicerad:
Uppdaterad:
Nätta ”Mystiq”, 2 999 kr, Ellos. Lyxiga soffan ”Chess” från Länna möbler 50 440 kr och praktiska ”Vimle”, 7 390 kr, Ikea.
Foto: Länna möbler, Ikea, Ellos
Nätta ”Mystiq”, 2 999 kr, Ellos. Lyxiga soffan ”Chess” från Länna möbler 50 440 kr och praktiska ”Vimle”, 7 390 kr, Ikea.

Hus och hem

Att köpa ny soffa kan ibland vara ångestframkallande. Stor och ofta dyr, och tänk om det blir fel. Lugn, här är sex tips på vad du ska tänka på innan du slår till på din drömsoffa.

6 saker att tänka på vid soffköpet

  • Vilken kvalitet vill jag ha? Billiga soffor kan vara bra, men du får oftast vad du betalar för. Titta på sömmar och lyft på kuddarna. Tänk på att en dyrare kvalitetssoffa håller längre och då kanske priset per användarår ändå blir lägre mot den billigare soffan.

  • Vad ska soffan tåla? Har du barn eller djur hemma behöver soffan ha ett slitstarkt tyg, gärna ett som går att ta av och tvätta. Polyester, polyuretan och liknande syntetmaterial är mycket slitstarka. Tänk på att fläckar syns mest på mörka och ljusa tyger. Vet du med dig att det kan bli en del spill så satsa på en soffa i en mellanfärg eller allra helst en med mönster.

  • Provsitt och provligg! Hur snygg en soffa än är så är det ändå allra viktigast att den är skön. Provsitt ordentligt och inte bara helt upprätt som du kanske aldrig sitter hemma. Sjunk ner och känn efter som det är en modell som du verkligen kan slappna av i. Är du en soffliggare provar du så klart även den ställningen.

  • Tänk på hur djup soffan är. Att ligga i soffan kan kräva sitt djup, allra helst om man vill ligga bredvid varandra. En bred divan kan lösa det eftersom en alltför djup soffa sällan är skön att sitta upprätt i.

  • Materialval. Tänk efter hur mycket du orkar sköta en soffa. Läder ska smörjas in, dunfyllda kuddar måste vändas och bomullstyg kan blekas av solen.

  • Mät! Nej, lita inte på ditt ögonmått! Innan du bestämmer dig för drömsoffan så glöm inte att mäta att den verkligen får plats. Mät både bredd och djup. Dessutom, om soffan är stor, mät trapphus, hiss och dörrhål så du inte fastnar halvvägs in med din nya soffa.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM HÄRLIGT HEMMA