Se upp för olyckorna i trädgården

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Martin Kierstein / colourbox.com
Ajajajajajajaj.

Hus och hem

Trädgården kan vara en farlig plats.

Varje år skadas tusentals människor för att de inte har förebyggt olyckor ordentligt.

– Du är nog mer fokuserad på att få upp den där plankan i trädgården än att skydda dig mot olyckor, säger Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar.

8 000 hemmafixare, 6 000 studsmattehoppare och 3 500 trädgårdsarbetare. Så många skadas så illa varje år att de tvingas uppsöka akuten, enligt siffror från Socialstyrelsen.

Motorgräsklipparen är den största boven, följt av stegen och studsmattan.

Håller du på och fixar mycket i trädgården i sommar finns det all anledning att ta det försiktigt så att du inte skadar dig.

– Sommaren är en tid när det händer mycket fler olyckor. Du gör saker som du normalt inte håller på med så mycket och utsätter dig själv för risker. Det gäller att ta det försiktigt, säger Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar.

Läs anvisningarna noga

Hon säger att fallolyckor är vanligt.

– Det är kopplat till att du till exempel ska upp på taket eller beskära ett träd. När du gör lite mer avancerade saker i din trädgård blir det fler olyckor.

Att verktyg hanteras på fel sätt gör att skär- och klämskador också uppstår när hemmafixare pysslar med saker i trädgården.

– Du är nog mer fokuserad på att få upp den där plankan i trädgården än att skydda dig mot olyckor.

Susanne Fagerberg menar att det är viktigt att ta hjälp av bruksanvisningar till de prylar som du ska använda och läsa på ordentligt innan du sätter igång med ditt projekt.

Sedan är det bra att se till så att du har en olycksfallsförsäkring. Det finns både tillägg som du tecknar till din hemförsäkring, privata försäkringar och de som du kan teckna via ditt fackförbund.

En olycksfallsförsäkring täcker kostnader för sjukvård och mediciner. Här ingår också ett skydd om du skulle få en skada där du inte blir helt återställd.

Kan begära skadestånd

– Om du till exempel hoppar studsmatta och får en fraktur på armen som läker, men du får inte tillbaka rörligheten helt, då täcker försäkringen kostnader för det. Bränner du dig på grillen eller får en skärskada och får ett ärr täcker försäkringen skadan för utseendet. Det är alltså både läkemedelskostnader och kostnader för invaliditet.

Det finns också dyrare olycksfallsförsäkringar som ger ersättning om du skadar dig så allvarligt att du inte kan jobba mer.

Skulle du skada dig i någon annans trädgård finns det fler ersättningar att få, om olyckan orsakas av att någon har varit slarvig. Då kan du få ut pengar både från din olycksfallsförsäkring och skadestånd.

– Om du till exempel är på besök hos en god vän och så rasar plötsligt gungan på tomten för att den är för dåligt uppsatt. Då kan du rikta skadeståndskrav mot den som äger bostaden.

Råkar du ut för en olycka ska du kontakta ditt försäkringsbolag med en gång och beskriva vad som har hänt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA