Dagens namn: Folke
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Hur mäts syresättning i blodet?

Har syreupptagningsförmågan att göra med hur bra kondition jag har, eller? Min sambo har gjort en konditionstest o en del av hans arb.kompisar har blivit besvikna på resultaten. En del har tränat regelbundet o hade inte så bra testvärden medan en annan inte motionerade alls, rökte hade bättre.

Min sambo har astma, kan hans syreupptagning påverkas av det. Jag kan tänka mig att lite hänger ihop med dagsform, och att man inte ska jämföra sig med någon annan. Dessa män är oxå i olika åldrar.

Ulla

Hej Ulla!

Syreupptagningsförmågan har i allra högsta bra med konditionen att göra eftersom det är det som är själva MÅTTET på kondition. Däremot kan syreupptagningstester göras på flera olika sätt och beroende på vilken metod man använder kan resultaten bli mer eller mindre exakta.

Mest korrekt resultat får man om man gör testet på en testklinik (t ex Sport- och testkliniken i Alvik utanför Stockholm eller på Bosön i Stockholm, eller LIVI i Falun). Det finns emellertid också submaximala tester som vanligen görs på testcykel och där man med hjälp av en formel räknar ut den maximala syreupptagningsförmågan.

Sådana tester blir lite mindre exakta.

Ofta talar man också om "testvärde". Då menar man syreupptagningsförmågan i relation till vikten. Två personer som har samma syreupptagningsförmåga har ju likvärdig prestationsförmåga om man ser enbart till just syreupptagningsförmågan, men om den ena personen är betydligt lättare än den andra har den lättare personen en fördel i och med att det blir färre kilon att släpa runt på. Då kan alltså istället jämföra testvärden, vilket blir lite mer rättvisande.

Syreupptagningsförmågan kan förbättras en hel del genom träning, men genetiken påverkar en hel del också.

 

Om man istället ser till testvärden (syreupptagningsförmågan relaterad till vikten så är testvärdet för befolkningen i stort (både män och kvinnor) 30-40 ml/kg x min. Personer som motionerar regelbundet har 50-60 i testvärde och eliten i konditionsgrenar över 80 eller i vissa extrema fall över 90.

I din mans och hans kollegors fall tror jag dock att den typ av syreupptagningstest de gjort lämnar en del att önska. Vill din man ha ett mer korrekt resultat skulle jag rekommendera honom att göra ett syreupptagningstest (gärna i kombination med maxpuls- och mjölksyratröskeltest) på någon av nämnda testkliniker.

Camilla Porsman , Motionsexpert
Här följer några exempel på genomsnittsvärden för syreupptagningsförmåga:

  Friska män i 20-25-årsåldern som inte tränar: 2,5-3,5 liter/minut.

  Friska kvinnor i 20-25-årsåldern som inte tränar: 2,0-2,5 liter/minut.

  Måttligt tränad manlig motionär: cirka 4 liter/minut.

  Måttligt tränad kvinnlig motionär: cirka 3 liter/minut.

  Elitidrottare inom konditionsgrenar som längdskidåkning, cykling, rodd etc: 6 liter/minut för män och 4 liter/minut för kvinnor.

  Gunde Svan och andra elitskidåkare har haft en syreupptagningsförmåga på över 7 liter/minut.