Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:

Hitta kläderna som smickrar din figur

Peter Harrysons längre öppna ytterjacka och halsduken ger ett avlångt intryck. Mössan gör ansiktet intressant.   Peter Harrysons längre öppna ytterjacka och halsduken ger ett avlångt intryck. Mössan gör ansiktet intressant. Foto: Anders Deros Carl-Jan Granqvist bär klassiska kostymer med smala byxor och gärna kravatt i halslinningen.   Carl-Jan Granqvist bär klassiska kostymer med smala byxor och gärna kravatt i halslinningen. Foto: Kai Rehn

De flesta av oss har svårt att hitta kläder som sitter snyggt och som smickrar figuren.

Dessutom är det svårt att hitta bra inspiration när man är lite större eftersom det är ont om storvuxna förebilder.

Viktklubben guidar dig i vad som finns och hur man hitta kläderna.

Kläder och stil är individuellt och det som passar på den ena passar inte alltid på den andra. Precis som med viktprogram.

Men vad ska man ha på sig? Det är svårt att ge råd. Vi har frågat några av Sveriges bästa designers och trendskapare vad de tycker är snyggt och bra för olika storlekar.

Att hitta en stil man trivs med kan vara nog så svårt. Och inte blir det lättare av att modet växlar fortare än man hinner byta strumpor.

Här får du tips av några av Sveriges mest kända modeskapare och trendanalytiker om vad som är bra och snyggt för oss som är lite större.


Sofia Gustafsson

Margaretha Winberg vågar ha färg på sin öppna långskjorta som ger henne ett långsmalare utseende.   Margaretha Winberg vågar ha färg på sin öppna långskjorta som ger henne ett långsmalare utseende. Foto: Roger Schederin
Cay Bond, trendanalytiker, säger att man inte slaviskt ska följa modet utan framför allt använda sig av de kläder man tycker är snygga.

- Skaffa en personlig stil som du trivs med och använd den istället. Vill du ändå följa modet tycker jag du ska satsa på accessoarer, i höst är det för kvinnor väldigt inne med mycket armband, halsband och sjalar som är draperade på olika sätt.

- Män tycker jag ska använda sig av utanpå-skjortor. De ska inte vara så rädda för det som de varit hittills. Det är snyggt och tufft, säger Cay Bond.

Det bästa, menar Cay Bond, är dock att gå till en riktig skräddare om man har råd. Har man inte det ska man satsa på mindre butiker med personligt utbud istället för kedjorna.

 

Sämsta att bära:

? Kläder med brokiga mönster, strama mönster som ränder ”på rätt håll” eller grafiska mönster är däremot snyggt.

 

Bästa att bära:

? Ha gärna smala eller raka byxor, en längre kavaj i ett mjukt följsamt tyg till det gör ofta att man ser lite smalare ut.

? Glöm inte att spegla baksidan. Ska du köpa några kläder, ta med dig en kompis som kan säga om det ser bra ut bakifrån.

Oprah Winfrey klär sig i en figursydd kavaj med ett djupt V.   Oprah Winfrey klär sig i en figursydd kavaj med ett djupt V.
Anna Blomquist, designer på BiB (H&M:s märke för stora damstorlekar), säger att hon inte vill ge något generellt råd för hur man ska klä sig eftersom alla kvinnor ser olika ut och har olika kroppsuppfattning.

- Vissa kvinnor försöker gömma en kroppsdel de är missnöjda med genom att dra uppmärksamheten till sitt mest fördelaktiga attribut, andra försöker i stället vända det eventuellt ofördelaktiga till att bli fördelaktigt.

Anna Blomquist menar att det kan vara mer smickrande för en större person att bära plagg som är lite längre, men hon poängterar att det viktigaste är att vara nöjd med det man klär på sig och att man ska känna sig fin.

- Höstens mode för kvinnor på vårt märke BiB tror vi är herrockar eller parkas med en feminin känsla. BiB kommer att ha kläder med blockränder, kontrasterande färger, blixtlås och andra metalldetaljer. Våra storlekar är mellan 42-56.

 

Sämsta att bära:

? Korta, breda plagg.

Bästa att bära:

? Kjol kombinerat med tights och höga klackar.

? Sköna jeans kombinerat med en fin randig tröja.

? Välskräddade kostymer med en avslappnad känsla.

Monserat Caballe har valt svart i flera lager. Det djupa V:et gör att vi upplever henne slankare.   Monserat Caballe har valt svart i flera lager. Det djupa V:et gör att vi upplever henne slankare. Foto: Bo Schreiber
Designern Camilla Thulin säger att det beror på vilken fyllighet man har hur man ska klä sig, men hon gillar kaftaner.

- Som kvinna ska man se till att man har bra underkläder som håller upp och lyfter för att slippa få ont eller slippa att det putar på fel ställe. Jag tycker man kan kosta på sig att vara dramatisk i sin klädsel om man är stor, det är urläckert med stora människor som klär sig dramatiskt och tar plats.

- Både kvinnor och män passar bra i kaftaner och busaronger. En stor man kan klä sig i en ljus linnebusarong, en snygg slips och ett par byxor under. Män borde våga tänka lite mer vågat, att följa efter indiska mäns klädstil tycker jag vore bra för män. Kvinnor som har busaronger kan också lägga sitt hår eller sätta upp håret i en snygg frisyr. Stora kvinnor tycker jag ska utnyttja sin storlek till att vara kvinnliga, säger Camilla Thulin.

- Annars tycker jag att amerikaner är mycket bättre på kläder för stora människor, där är det inte fult att vara stor på samma sätt som det är i Sverige.

 

Sämsta att bära:

? Män ska inte ha tröjor med resår under magen, då accentueras de och det blir bara en stor mage.

 

Bästa att bära:

? Kvinnor kan ha långa byxor, högklackade skor, bra bh och överdelar med djup ringning. Byxor och överdel i samma färg gör att man blir som ett långt streck. Sola gärna lite solarie eller använd en tonad kräm, visa ditt ansikte genom att lägga på lite makeup.

? Kvinnor kan också ha stora smycken som armband och långa dinglande örhängen som förlänger ansiktet, långa halsband eller halsband med stora hängen i är snyggt.

? Väljer man att ha busarong så ska man våga ta plats, våga sätt upp håret i en snygg frisyr eller våga lägga håret fint. Våga använda smink och smycken.

? Män kan se indiskt klädmode som en förebild. Vill de välja något annat så tycker jag att klassisk herrkonfektion är det bästa.

? Vill man ha klassisk herrkonfektion kan man titta på Göran persson, stadsministern, han klär sig väl.

Rolf Lassgård vågar ha skjortan lite halvöppen utanför jeansen.   Rolf Lassgård vågar ha skjortan lite halvöppen utanför jeansen. Foto: Per-Anders Pettersson

Bra för stora storlekar

För män:

  Märket Sir som har klassiskt herrmode och säljs i flera butiker i landet

  Butiken Nisses Herrmode i Stockholm har klassisk herrkonfektion och ärmycket bra på stora storlekar

  Ellos postorderföertag Ellos Plus/Herr storlekar upp till 53 på skjortor,storlek 12 på tröjor och byxor upp till storlek 156. De har även underkläderför lite större

  Klädpiraten har kläder för män i stora storlekar på nätet och i butiker utei landet, bland annat säljer de frackar, http://www.kladpiraten.se/

För kvinnor:

  Märket Marina Rinaldi finns i butiker PK-huset i Stockholm. De har mycketsnygga, välsydda kläder som inte är tantiga i stora storlekar

  Märket BiB finns på H&M

  Postorderföretaget Miss Mary of Sweden som också finns på internet, deraskläder finns upp till storlek 60, ett par byxor kostar runt 400 kronor.www.missmary.se

  Kapp Ahl XLNT mode för stora kvinnor 42-46

  Åhléns Å+ mode för stora kvinnor stl 42-44 – 54-56

  Ellos postorderföertag Ellos Plus/Dam storlekar upp till 56 på både byxor,kjolar och toppar. De har också underkläder för lite större storlekar.

  Klädpiraten har kläder för dam i stora storlekar på nätet, bland annat säljer de Sverigedräkter. http://www.kladpiraten.se/

Utskriftsdatum:
Publicerad: 2003-10-13
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/incoming/article10403463.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11