Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Här fixar du nytt pass på fem minuter

...men sen strimlas det i papperskvarnen när du kommer hem igen

Tagit frugans, tvättat eller bara slarvat bort passet?

På fem minuter får du ett nytt, provisoriskt på Arlandas tullhus. Om det inte är kö.

- Ibland är det kaotiskt, säger Carola Lundin, receptionist.

Varje dag tvingas i snitt 30 resenärer från Arlanda skaffa ett provisoriskt pass. En av dem är Carl-Eric Olsson, Stockholm, som ska till Malta.

"Jag var lite orolig"

- I går när jag packade upptäckte jag att giltighetstiden på mitt pass har gått ut. Jag kollade upp hur man skaffar ett nytt och sedan sov jag gott. Men jag var ändå lite orolig, man vet ju inte hur det fungerar.

Klockan är kvart över tio och planet till Malta går inte förrän om nästan två timmar, så Carl-Eric Olsson har gott om tid.

Lite mer bråttom har Rune Östberg från Sundsvall. Om 45 minuter ska han vidare till London.

- Mitt pass gick ut för fem dagar sedan, upptäckte de i incheckningen. Jag tänkte att det var kört, pass är man ju van vid att det tar tid att skaffa. Men personalen sa åt mig att växla pengar, fotografera mig och ta en taxi hit. Jag satte en väldig speed och glömde biljetten på disken, men den sprang de ikapp mig med. Det är väldigt bra service här, säger Rune Östberg.

En del har helt enkelt glömt det, för andra krävs ett nytt på grund av skador på passet som gör att man kan nekas inträde på resmålet.

- De röda passen från åren 1998, 1999 och 2000 har vi haft massor av problem med. Där lossnar plasten på fotosidan, säger Carola Lundin.

Hon har suttit här sedan klockan sex. Ruschen är störst under morgonen då det är flest avgångar, nu på förmiddagen släntrar resenärerna in en och en.

Men i en del länder räcker det inte alltid med ett provisoriskt pass.

Gäller inte i USA

Sedan slutet av oktober gäller de inte alls i USA.

- Där kräver de en maskinläsbar kod och inte bara siffror på passen.

- Det måste ordnas men vi vet inte när eller hur, säger Bengt Hellgren, gränspolisbefäl.

När resenärer återvänder till Sverige tas de provisoriska passen omhand vid gränskontrollen, och makuleras i både dator och i en dokumentförstörare. Charterresenärerna på helgerna står för den allra största skörden.

Används som leksaker

-Passen behandlas inte som värdehandling, säger passkontrollanten Carina Åkerström. Folk har dem i bakfickor, hundar tuggar på dem, barnen får leka med dem.

- En del drattar bort dem under semestern eller använder dem som anteckningsblock, säger Bengt Hellgren.

Inne i tullhuset blir Rune Östberg klar i tid för att hinna med Londonplanet.

- Det här var första och sista gången, har man varit med om det en gång glömmer man inte att kolla passet nästa gång, säger Rune Östberg och rusar iväg med den förlösande lilla rosa boken i handen.

Nina Marjavaara

Fakta: Pass

  Ett provisoriskt pass utfärdas när resenären inte har ett giltigt pass, eller saknar ett helt. Det gäller för en ut- och en inresa och makuleras sedan.

Passet kostar 270 kronor. Det kostar ingenting alls om det gamla är trasigt. Fotografier i automaten 60 kronor. Det går utmärkt att betala med kort.

  I Marocko, Förenade Arabemiraten (Dubai), Honduras och Japan kan det vara svårt att komma in med ett provisoriskt pass. I USA går det inte alls.

  Tullhuset, Tullgränd 2, ligger på promenadavstånd från terminal 5 på Arlanda.

Man kan också ta buss 10 som går i en slinga runt flygplatsen dygnet runt.

  Ett nytt ordinarie pass är gratis om det gamla, trasiga lämnas in.

Detta pass gäller då lika länge som det gamla passet skulle ha gjort.

Senaste TV-klippen