Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

”Kromtabletter fungerar tyvärr inte”

Läkare Yvonne Linné chattade om kost och viktminskning

Yvonne Linné säger: Hejsan!

Nu är jag här och kan chatta!

 

stina säger: Hej, det här med morgonpromenader, jag har hört både för ohc nackdelar. Är det något du rekomenderar? Jag brukar gå typ 3dar/vecka, mellan 60-80 min innan frukost på fastande mage. Bryter det ner kroppen?

 

   Yvonne Linné säger: Om det fungerar bra för dig tycker jag att du ska fortsätta med det. Det är inte så att det bruter ner kroppen men tänk på att äta frukost efteråt!

 

linnea säger: behöver man socker överhuvudtaget ?

 

Kajsa säger: Om man äter för lite, hur lång tid tar det innan förbränningen sjunker? En dag eller sker det steg för steg? Vad kan man göra för att få upp sin förbränning?

 

   Yvonne Linné säger: Man behöver kolhydrater som bränsle till hjärnan.

 

   Yvonne Linné säger: Det tar ett tag innan förbräningen sjuker. Bästa sättet att få upp förbräningen= motion

 

Moghedien säger: Finns det något bra man kan äta eller dricka för att förhindra hjärtklappning?

 

   Yvonne Linné säger: Hjärtklappning kan beror på många olika saker, men spontant nej det finns ingenting du kan äta eller dricka av mat och dryck för att förhindra hjärtklappning.

 

säger: Hej! Är det verkligen möjligt att kunna gå ned i vikt om man äter zoloft och fluanxol. Har sedan i somras gått upp 20 kilo sedan jag började äta de här medicinerna.

 

   Yvonne Linné säger: Ja det kan man. Zoloft brukar vanligtvis ha som biverkan viktnedgång men det finns patienter som går upp i vikt under behandling. Det går dock att gå ner i vikt men det kan ta längre tid.

 

anni säger: hur vet man om man är i risk för att få diabetes som överviktig tonåring?

 

 

   Yvonne Linné säger: Äkad risk har man om man har föräldrar som har typ 2 diabetes (ålersdiabetes). Men för att veta bör man gå till vårdcentralen och kolla om man har normalt blodsocker.

 

Rebecca säger: Kan det vara svårare att gå ner i vikt om man äter p-piller. Jag har inte gått upp något i vikt sedan jag började ta dem för tre år sedan men skulle vilja gå ner några kilo nu. Tränar mycket och äter väldigt rätt och ändå går det så trögt. KAn det vara p-pillrena?

 

   Yvonne Linné säger: Många upplever att de går upp i vikt i samband med att de börjar äta p-piller. Vad som händer är att p-pillren ger en ökad aptit och därför äter mer. Så det går att gå ner i vikt även om man äter p-piller.

 

ellie säger: Jag blir jättetrött på eftermiddagarna och har börjat med mellanmål. Finns det något sätt att mäta att blodsockret är på väg ner? Eller några signaler från kroppen man kan "lyssna" på?

 

   Yvonne Linné säger: Jag tycker inte att man ska mäta blocdsocker om man inte är diabetiker utan göra precis det du ha gjort- lagt till ett mellanmål. Ofta är feltet att man har för lång tid mellan mållen och därför blir trött.

 

 

Johanna säger: Hej! Jag undrar om Roaccutan kan påverka ämnesomsättningen? Har nämligen gått upp 10kilo på några månader och misstänker att det kan bero på medicinen. Har aldrig förr gått upp i vikt fastän jag ätit "onyttigt". Om det inte beror på medicinen, kan det ha något med sköldkörteln att göra? (är 20år)Har funderat över detta en tid nu och är mkt tacksam för svar.

 

   Yvonne Linné säger: Vet ej om roacutan kan ge viktökning prata med din hudläkare!

 

Ingemar säger: Hej Yvonne! Har sedan nyår gått ner 15 kg, och är självklart jättenöjd med det. Mitt mål är 7 kg till. Men nu är det TVÄRSTOPP!!! Provade att äta en glass för 2 veckor sedan, och med den försvann all karaktär. Blev som en haj som fått blodsmak. Kan bli både 2-3 glassar /dag + choklad. Hur kommer jag ur det här? Har p.g.a en rejäl förkylning inte kunnat motionerat på 2 veckor, det hade ju annars snyggat till siffrorna lite.Bävar för måndagar då jag två veckor i rad behövt rapportera om VIKTÖKNING till VK.

 

   Yvonne Linné säger: Grattis till viktminskningen! Försök att inte se de två senaste veckorna som ett misslyckande utan fundera på vad du lärt dig. Du har varit fökyld och kanske trött är det därför du inte kan motstå glassen? Börja med att vara noga med att följa prgrammet så att du kommer igång igen.

 

Orolig säger: Hej! Jag är barnvakt till en tjej på snart 2 år. Hon äter jätte dåligt, men jag har upptäckt att hon älskar Chicken McNuggets från McDonalds. Jag tar då bort det friterade "skalet". Tror du att det finns en risk att hon kommer att bli överviktig? Och är det skadligt för henne att äta likadan mat så ofta som hon nu gör?

 

 

   Yvonne Linné säger: Jag vet ju inte hur ofta hon gör det:) Man måste se innehållet i maten som en helhet och inte fokusera på ett enskilt livsmedel.

 

Rebecca säger: Rekommenderar du viktklubb.se om man vill gå ner ca 5 kg trots att ens BMI ligger runt 24

 

   Yvonne Linné säger: Jag rekomederar viktklubben, men är inte säkert att prgramemt kommer att tilllåta dig att gå ner 15 kg då minsta tillåtna gräns är BMI 20.

 

Anna säger: Jag äter 6-7 frukter per dag, anser du att det är för mycket?

 

   Yvonne Linné säger: Det beror på vad målet är och vad du äter förövrigt. Frukt är bra men kan innehålla mycket kalorier.

 

eLLe säger: Hej Yvonne! Jag har ett sådant fruktansvärt godissug HELA tiden! Försöker motstå men jag äter godis varje dag. Har du några tips på hur man kan minska sitt sockersug!? Jag har hört något om krom-tabletter. Vet du ifall dessa fungerar i verkligheten.

 

   Yvonne Linné säger: Kromtabletter fungerar tyvärr inte. Bästa sättet att få bukt med sötsakssuget är att äta regelbundet med tre måltider samt ett till tre mellanmål. På så sätt minskar du risken fär sötsakssug.

 

erika säger: Hej! Jag tränar 4 ggr i veckan och äter hälsosamt. Jag försöker gå ner i vikt men det händer absolut ingenting? är det något fel på min ämnesomsätting? Tacksam för svar

 

   Yvonne Linné säger: Oftast är det inget fel på ämnesättningen. Det är så att bara för att man äter hälsosamt behöver det inte innebära att man äter kalorisnålt. Därför är det viktigt att ha koll på hur mycket kalorier man stoppar i sig.

 

Anna säger: Tror du att lightläsk, lightsaft och dyl ökar aptiten?

 

   Yvonne Linné säger: Nej det finns det inga starka vetenskapliga belägg för.

 

Helena säger: Jag undrar också hur mycket man kan sänka sitt kolesterol med motion och hur mycket man kan göra med kosten?

 

   Yvonne Linné säger: Man akn göra en helt del med kost och motion!

 

Moderator säger: Sista frågan

 

troll säger: hej Yvonne... jag har skrivit in mig viktkluben, }tyvärr så hållde jag på i 2 veckor.. tyvärr har ja inte sett nån resultat, min kompis som gör exakt samma sak, gick ner 2 kg, vad gör jag för fel

 

   Yvonne Linné säger: Svårt att säga när jag jag inte vet mer om dig. Det är ju så att du och din kompis är två olika invidider och det är ju därför vikklubben är anpassad till dina behov. Gå in igen och försök att vara nogran med att följa programet så kommer du nog att få resultat.

 

Senaste TV-klippen