Dagens namn: Tekla, Tea
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Veckans matspaning: Ajvar relish

Tapenade, papaya och dinkel. Naan och stjärnanis. Är du också förvirrad av alla nya livsmedel?

Viktklubbs nya Matspanare hjälper dig att kryssa säkrare bland butikshyllorna.

Minsta mataffär är idag fylld av exotiska alternativ. Frukt, konserver och gryn från alla världens hörn trängs med leverpastej och snabbmakaroner.

Många gånger missar man tyvärr nya smakupplevelser eftersom man är osäker på hur varorna ska tillagas. Synd, för ofta är nyheterna smala alternativ med mycket smak och lite kalorier. Så vidga dina vyer och bli matsmart med Matspaneren. Vi rivstartar med Ajvar relish.

Fakta:

Supersås Ajvar relish passar utmärkt som tillbehör till kött och färsrätter.   Supersås Ajvar relish passar utmärkt som tillbehör till kött och färsrätter. Foto: Pär Johansson

Namn: Ajvar (Ajvar relish)

Vad: En paparikabaserad sås/röra. Ganska tjock i konsistensen. Funkar lika bra varm som kall.

Användning: Som tillbehör till kötträtter och som smaksättare i såser och grytor.

Ursprung: Balkan

Finns att köpa: Bland konserver och inläggnignar i de flesta mataffärer. Ofta i glasburk.

Fakta: Det finns både mildare och starkare varianter. Du kan göra egen Ajvar genom att ugnsrosta paprika och aubergine och sedan mixa med fräst vitlök, olja och vinäger.

Näringsvärde

Per 100 gram

Kalorier: 95 kcal

Kilojoule: 400 kj

Protein: 2 g

Fett: 4 g

Kolhydrater: 13 g