Dagens namn: Finn
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Matspanaren:
Fänkål

Fakta

Foto: anna CLARÉN

Användning: Fänkål äts både rå och tillagad. Smaken är kryddig, sötaktig med en svag dragning åt lakrits. Köttet är mjällt och saftigt. Rå fänkål är gott i sallader och tillsammans med ost. Fänkål passar också bra att gratinera eller att blanda i kött- och fiskgrytor.

 

Tillaga: Kokar du fänkål kan ståndet klyvas eller skäras i stora bitar. Sjud lätt så att spänsten behålls. Fänkål behöver inte skalas, men om blasten har torkat kan den översta delen skäras bort. Uttorkade eller skadade ytterskal kan tas bort.

 

Tips: Skär fänkålen i skivor från botten, så faller den sönder ungefär som en lök.

 

Försäljningsperiod: Hela året. Import från Sydeuropa.

 

Hållbarhet och förvaring:

Fänkål är temperaturkänslig och trivs bäst vid 0 grader, då håller den sig i 2-4 veckor. I rumstemperatur ca 2-3 dagar.

 

Källa: www.livsmedelssverige.org

Näringsvärde

Per 100 gram

Kalorier: 26 kcal

Kilojoule: 110 kJ

Protein: 2,8 g

Fett: 0,4 g

Kolhydrater: 2,8 g

Kostfiber: 3,3 g

Kalium: 396 mg

C-vitamin: 31 mg