Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Laga lätt i koja och kabyss

Behåll dina goda matvanor på semestern

Att laga mat i små utrymmen är svårt.

Än trixigare blir det om man ska tänka smalt och nyttigt. Stormkök, båtpentryn och husvagnskök inbjuder inte direkt till avancerad matlagning. Förvaringsmöjligheterna är små och variationsmöjligheterna ännu mindre.

Men med lite god vilja, experimentlusta och ett lager konserver klarar du säkert biffen.

Foto: JOHN FOXX IMAGES

Matkreatör Kristina Eriksson delar med sig av sina bästa trång-tips.

 

Vad är dina bästa tips om man ska laga mat i till exempel båten?

–Jag tycker att man ska satsa på en enda rätt som innehåller allt. Till exempel en gryta eller risotto. Och inte vara för pretentiös. Hoppa över ris och potatis som tillbehör om du har ont om plattor eller kastruller. Komplettera med grovt bröd i stället. Använd hel och halvfabrikat och piffa till dem med extra tillbehör och färska kryddor. Färdig tomatsoppa kan man till exempel komplettera med rökt lax, eller en röra med lätt creme fraiche, parmesan och vitlök. Det finns väldigt mycket bra halvfabrikat faktiskt. Till exempel frysta wokgrönsaker. Stek och häll på kokosmjölk, curry och vitlök så är det klart.

 

Är det något man ska undvika?

–Ja, mat som lätt bränner fast. Stuvade makaroner är ingen hit. Det är inte kul att stå och skrubba kastruller när man hellre är ute i solen. Krångla inte till det.

 

Hur kan man göra matlagningen roligare?

– Delegera! Laga mat tillsammans.

 

Hur högt ska man lägga ribban när det gäller maten?

–Gott, men inte krångligt. Gärna få ingredienser. Och glöm inte att havsbrisar och ljumma vindar är utmärkta kryddor. Nästan all mat smakar ljuvligt utomhus utan att man behöver anstränga sig särskilt mycket.

 

Det är lätt hänt att man äter mycket smörgåsar, kakor och glass mellan målen på semestern. Vad kan man göra för att undvika det?

–Se till att du inte är alltför hungrig. Ät frukt till mellanmål och ha regelbundna mattider.

 

Hur är det med mackor, hur kan man göra dem nyttigare?

–Tänk på pålägget! Grillad kyckling, kokt potatis, keso, rökt skinka och makrill på burk är bra pålägg. Undvik feta majonnäsröror, gör i så fall egen på keso eller lätt creme fraiche. Glöm inte frukt och grönsaker, det är extra viktigt om man bara äter smörgås, så att man blir mätt.

 

Kyl och frys är ofta minimala. Tips på bra konserver och torrvaror som är bra att bunkra upp med?

–Det finns många bra konserver; ärtor, majs, krossade tomater, wokgrönsaker och salsa. Torrmjölk som man späder i vatten funkar bra i mat, men drick helst inte. Konserverad frukt i nödfall. Rökta musslor finns på burk, det är en riktig delikatess, behöver inte ligga i kylen.

 

Frukt och grönt blir snabbt dåligt i fuktiga små utrymmen. Hur löser man det?

–Välj tålig frukt. Bananer ska alltid ligga i rumstemperatur. Äpplen, päron och vindruvor trivs också i rumsvärme. Så kan man ju äta torkad frukt för att få i sig vitaminer, men se upp med kalorierna. Eftersom torkad frukt är frukt utan vatten är det lätt hänt att man äter större volymer än av vanlig frukt.

 

Måste man köpa någon speciell köksutrustning?

–Nej. Men redskap av trä är bra. De tål värme, smälter inte och funkar i teflon.

 

Om man ska lägga pengar på något i köket, vad är det klokt att investera i?

–Elvisp till sommarstugan kan kännas som en lyx men underlättar mycket. En enkel grill, en liten är också bra att ha. Vattenkokare är bra att ha om man har ont om plattor och får plats.

 

Hur många kastruller behöver man egentligen?

–Jag tycker man behöver två stycken 2-liters och en 5-liters. Speciellt om man lagar allt i en gryta är det bra med en 5-liters.

 

Andra tips?

–Om jag själv åker bort en eller två dagar brukar jag laga maten hemma och frysa in. Lägger du den sen i en kylväska funkar den som kylklamp på resan. Jag tar alltid med specerier hemifrån. Sånt som är bra att ha men som man inte behöver så mycket av, till exempel vetemjöl eller socker, är bra att ta med i små lådor. Kryddor kan man också med fördel ta med.

 

Tips på enkel mat som passar i båten, tältet, husvagnen?

–Sill och potatis och korvstroganoff

är lättlagat. Mat i pitabröd är väldigt gott och det gillar barn också. Grillad kyckling, kokt kall pasta och grönsakskonserver blir en enkel pastasallad. Rökt fisk håller länge och är somrigt. Quesadillas är väldigt gott- två mjuka tortillabröd som man fyller med till exempel tonfisk. Bondomelett är bra, Ratatuoille funkar i en gryta och är full med grönsaker. Sjömansbiff funkar i en panna.

 

Ammi Bohlin