Dagens namn: Orvar
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Matspanaren: Mango

Mango är den näst viktigaste tropiska frukten efter banan och odlas över hela världen.

Det finns många olika sorters mango. De varierar i form, färg, smak, konsistens och näringsvärde. De kan vara runda, ovala, päron- eller njurformade. Färgen på skalet varierar från grönt och gulgrönt till rött, orange och violetta nyanser.

Fruktköttet är gult, mjukt och saftigt med söt, aromatisk smak. Mitt i frukten finns en platt kärna som kan vara ganska fast sammanvuxen med fruktköttet.

Mango är mycket rik på vitamin A.

Fakta

Användning: Mango kan ätas som den är (skala först) eller användas i matlagning. Den kraftiga och söta mangosmaken passar bäst till kött som inte har så stark smak, till exempel kyckling och griskött.

 

Äta: Det bästa sättet att skära upp mango är att dela frukten längsmed. Skär frukten i tre delar genom att skära på båda sidor om kärnan. På de två delarna utan kärna skärs fruktköttet i tärningar utan att man skär igenom skalet. Därefter böjs det mjuka skalet så att tärningarna skiljs åt och kan skäras loss en och en. Praktiskt då man gör en sallad eller om man vill äta direkt med sked från skalhalvan. Skalet är segt och äts inte. Man kan också skära mango i skivor som skalas.

 

Försäljningsperiod: Hela året. Håll koll på priset som kan variera kraftigt. Från cirka 10 kronor styck och uppåt.

 

Hållbarhet och förvaring: Mango bör förvaras i 12-16°C. Frukten är känslig för tryckskador.

 

Källa: www.livsmedelssverige.org

Näringsvärde

Per 100 gram:

Energi:67 kcal/279 kJ

Protein: 0,5 g

Fett: 0,3 g

Kolhydrater: 15,3 g

C-vitamin: 28 mg