Dagens namn: Paul, Pål
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Så mycket socker är det i maten

Messmör- 63 bitar

- Vi håller på att bli toleranta mot socker. Den normala reaktionen hos vuxna borde vara att kväljas av allt sött, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk kemi.

En granskning som tidningen Allt om mat gjort visar att sockerinnehållet i våra vanligaste livsmedel är större än vi tror. Omvandlad i antal sockerbitar blir sockerangivelsen närmast chockerande.

En burk Bostongurka innehåller 27 sockerbitar och en burk messmör 63 sockerbitar, eller hela 45 procent socker.

”Biologin ur spel”

Fruktyoghurt med endast 0,2 procent fett visar sig på grund av sockerinnehållet ge fler kilokalorier än vanlig yoghurt med 3 procent fett.

- Det är nyttigt att synliggöra problemet så här, fortsätter Charlotte Erlanson-Albertsson.

- I slutändan gör sockret att vi åldras fortare. Blodfetterna stannar kvar i blodbanorna och leder till åderförkalkning.

Enligt professorn har den moderna maten satt biologin ur spel.

Kroppen måste återställas och det är inte för sent att få upp känsligheten för det söta.

Hennes råd är att välja den minsta förpackningen, titta på innehållet och välja varor utan socker och utan sötningsmedel.

Lars Wilsson, biolog och docent vid Stockholms universitet, anser att den enorma konsumtionen av socker är den största förändringen i människors kost och boven bakom många fall av diabetes och näringsbrist hos unga och äldre.

- Människan är en godisätare av naturen. Under vår tidiga tillvaro frossade vi i det sötaste som fanns då, frukt. Men fruktsocker ger en långsam höjning av blodsockret, det är den snabba höjningen som ställer till oreda i vår kropp.

Faran underskattas

Enligt Lars Wilsson underskattar de hälsovårdande myndigheterna faran.

- De påstår att det inte spelar någon roll vad vi äter bara vi inte äter för mycket, vilket är helt chockerande. Om inte ens de förstår, hur ska då vanligt folk inse faran?

- Sockret ställer hela vår ämnesomsättning och aptitreglering ur funktion. Och när vi äter för mycket får vi diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs mer:

Undvik det dolda sockret Viktklubb.se tipsar om rätt alternativ

Är du en sockerslav? Har du svårt att motstå kakor, godis eller bröd? Du kan vara extra känslig för socker

TEST: Är du sockerberoende? Kryssa för JA eller Nej och räkna ihop resultatet

Bli fri från begäret på 8 dagar 10 steg till en sundare sockernivå

Experternas svar på era sockerfrågor