Dagens namn: Östen
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Matspanaren: Risspecial

Vilse i risdjungeln? Viktklubb.se lotsar dig rätt

Ris är en basvara världen över och det finns flera tusen olika sorter. Inte konstigt att det kan bli förvirrande. En sak har alla ris gemensamt:
Foto: Ingrid Plyhm

Innan de kan användas till matlagning måste det yttersta höljet på kornet skalas bort. Kvar blir en tunn silvrig hinna. I den sitter alla vitaminer och mineraler. Får hinnan sitta kvar kallas riset råris. Poleras den bort får man vitt ris, det som är allra vanligast i Sverige. I till exempel Avorioris pressar man in den silvriga hinnan i kornet för att behålla alla nyttigheter.

 

Formen bestämmer

Ris kan delas in i tre huvudgrupper utifrån hur kornen är formade: långkornigt, medellångkornigt och rundkornigt. Med formen följer olika egenskaper. Rundkornigt ris klibbar lätt ihop och används ofta till gröt.

Lite längre men ändå knubbiga ris, medellångkornigt ris, lämpar sig till risotto. Långkornigt ris är klibbar minst och serveras ofta som tillbehör.

 

8 vanliga rissorter

  Avorioris

Kommer från Italien. Lämpligt till risotto eftersom det kan suga upp mycket vätska utan att klibba ihop. Det vanligaste risottoriset i svenska butiker. Har en gulaktig färg. Är egentligen ett råris fast den silvriga hinnan (som innehåller vitaminer och mineraler) har pressats in innanför skalet. Finns att köpa i välsorterade mataffärer eller i hälsokostaffärer.

 

  Arborioris

Det perfekta risottoriset. Har samma egenskaper som Avorioris men håller lite högre kvalitet. Också från Italien. Kan vara lite svårt att få tag i. Finns ofta i delikatessbutiker med italiensk inriktning.

 

  Jasminris

Vanligt i asiatiska kök. Klibbar lätt ihop. Speciell smak. Finns i de flesta mataffärer.

 

  Basmatiris

Finns både som råris och vitt ris. Den vita sorten är vanligast i Sverige. Klibbar inte ihop utan blir snarare ”fluffigt” när det kokas. Basmatiris är vanligt i indisk matlagning. Finns i de flesta mataffärer.

 

  Råris

Det yttersta skalet har tagits bort, annars är det helt obehandlat. Innehåller därför mycket fibrer och vitaminer. Gråbrun färg och ganska smakrikt. Måste koka drygt dubbelt så länge som annat ris. Hittar du det inte i rishyllan, kolla i en hälsokostaffär.

 

  Fullkornsris

Råris som har specialbehandlats så att det har kortare koktid än vanligt råris. Innehåller också mycket fibrer. Hittar du det inte i rishyllan, kolla i en hälsokostaffär.

 

  Vildris

Är egentligen inget ris utan ett gräs med mörkbruna frön. Stark och speciell smak.

Ordlista:

Paraboild. Ris som har specialbehandlats så att det inte klibbar ihop vid kokning. Till exempel Uncle Ben´s.

Råris. Ris som inte är polerat och därför har kvar den silvriga hinnan med alla vitaminer och mineraler. Även kallat brunris.

Vitt ris. Ris där man polerat bort den silvriga hinnan runt kornet som innehåller vitaminer och mineraler. Vitt ris är vanligast i Sverige.