Dagens namn: Henrietta, Henrika
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Matspanaren: Jordärtskocka

Veckans matspanare handlar om en dyr men himmelskt god liten knöl- jordärtskockan. En delikatess som funkar bäst tillagad. Soppa på jordärtskocka är en krogfavorit som du enkelt svänger ihop hemma. Matkreatör Kristina Eriksson tipsar om en god variant som serveras med rökt lax.
Linné vurmade för jordärtskockor men de blev utkonkurrerade av potatisen som var mer lättodlad.   Linné vurmade för jordärtskockor men de blev utkonkurrerade av potatisen som var mer lättodlad.

Fakta:

Uttalas: Jordärt-skocka

 

Så ser de ut: Jordärtskockor är mer eller mindre knöliga och har samma storlek som små potatisar. Skalet är tunt, fruktköttet är vitt och saftigt. Det mörknar något vid kokning.

 

Användning: Jordärtskockor kan användas råa i sallad men kommer mer till sin rätt tillagade. Skala skockorna och lägg dem genast i kallt vatten, så undviker du att de mörknar. Koka upp och låt koka i lätt saltat vatten tills de är mjuka. Servera varma med smör. Det är också gott att gratinera jordärtskockor. Soppa och puré på jordärtskocka har blivit en populär krogrätt på senare år.

 

Innehåll: Jordärtskockor är näringsrika och innehåller insulin vilket gör dem lämpliga för diabetiker.

 

Säsong: Hela året. Svenska skockor finns i butik september till april annars importeras de från bland annat Frankrike.

 

Förvaring: Kallt, 2-4 grader är lagom.

 

Kul att veta: Linné vurmade för jordärtskockor men de blev utkonkurrerade av potatisen som var mer lättodlad.

 

Källa: Grön gastronomi