Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Matspanaren: Dinkel

Baka som en viking

Dinkel är urvetet som har legat i dvala sedan vikingatiden. Nu gör mjölet storstilad come back som bagarnas nya favorit.
Foto: Per Björn

– Att baka bröd med dinkel ger en speciell känsla. Man får på nytt arbeta med en gammal, äkta råvara. Det blir inte fluffigt, pösigt och överjäst som med många andra bröd, berättar krögaren Renée Voltaire som vurmar för dinkel. På sin krog Stationshuset i Saltsjöbaden använder hon urvetet i allt. I bröd, soppor, biffar, sallader och grytor, till exempel.

 

Mer protein

Dinkel är kinkigare att odla än vanligt vete, och svårare att behandla. Trots det har bönderna tagit upp produktionen på nytt.

Det är såklart en reaktion på att intresset för mat och hälsa ökar. Vi sätter allt högre värde på bra råvaror och många är beredda att betala lite extra för bra kvalitet.

Dinkel är äkta och obehandlat och har sett likadant ut i tusentals år. Dessutom är proteinhalten betydligt högre än i vanligt vetemjöl.

Du kan byta ut det vanliga vetemjölet mot dinkel i vilket recept som helst- testa dig fram!

Än så länge är dinkel tyvärr dyrt. Ett tips är att ta hälften dinkel, hälften vanligt vetemjöl, det går också bra.

Ann-Cathrine Björnör Carlsson , Ammi Bohlin

Dinkel

Vad: Ett urvete. Vårt vanliga vetemjöl härstammar från dinkel.

Användning: Dinkel kan användas som våra vanliga sädesslag. Till exempel i bröd, gröt och pasta.

Ursprung: Har odlats sedan stenåldern. I Sverige försvann dinkelodlingen under vikingatiden – med undantag från Gotland. Där har man fortsatt att odla dinkel.

Egenskaper: Dinkel har högre proteinhalt än vanligt vete och en god, lite nötig smak. Innehåller gluten.

Att köpa: Du hittar dinkelmjöl bland övriga mjölpåsar i din livsmedelsbutik. Många hälsokostaffärer säljer också dinkel. Köp kravmärkt mjöl. Det är mjöl på äkta dinkel. Vissa mjölsorter innehåller dinkel korsat med vete. Det har sämre egenskaper

Övrigt: Heter spelt i Italien och Tyskland.

Näringsvärde

Per 100 gram

Energi: 380 kcal

Protein: 10,4 g 

Fett: 2,1 g

Kolhydrater: 71 g

 

Källa: dinkelcentrum.se

Recept med dinkel:

DINKELFAKTA

Därför är dinkelbröd bra

 Det är fylligt, saftigt och smakrikt.

 Innehåller mycket protein och fibrer.

 Innehåller B-vitaminer och mineraler.

 

Så används dinkel

 Dinkelsikt (hela skalet är borta).

 Fullkornsmjöl (delar av skalet kvar).

 Helkorn, mannagryn, flingor, kli, ris, pasta.

 

Att tänka på när du bakar med dinkel

 Använd kravmärkt mjöl. Det är mjöl på äkta dinkel. Vissa mjölsorter innehåller dinkel korsat med vete. Det har sämre egenskaper.

 Dinkelmjöl tar upp mycket vätska. Degen ska därför vara lösare med mindre mjöl. Annars blir det torrt.