Dagens namn: Signe, Signhild
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Bulgur vs couscous

Vilket ska man välja?

Grynen är förvirrande lika, både till utseende och smak.

Spelar det någon roll vilket man tar?

Får dietist Josefine Jonasson bestämma vinner bulgur.

– Bulgur är ett lite bättre val eftersom det innehåller mer mineraler och vitaminer. Det är också lite grövre och höjer blodsockret långsammare.

Men deppa inte ihop om du älskar couscous, kaloriskillnaden är minimal.

Bulgur - lättlagat och fiberrikt

Bulgur är ett baslivsmedel som är vanligt i bland annat Turkiet, Syrien, Libanon och Irak. Där används bulgur på samma sätt som vi äter till exempel pasta- som tillbehör till kött eller fisk eller som grund i sallader.

Bulgur tillverkas av vete. Till skillnad från couscous innehåller bulgur vetekornets alla beståndsdelar och har därför mer mineralämnen, vitaminer och fibrer.

Eftersom bulgur är förkokt är det mycket lättlagat, det tar bara ett par minuter.

Bulgur är ett av de fiberrikaste och mest lättlagade livsmedlen som idag finns i Sverige. Bulgur kan köpas i välsorterade mataffärer.

Couscous - snabbt och enkelt

Couscous är Nordafrikas svar på bulgur. Används på samma sätt som potatis, pasta eller ris. Tillverkas också av vete, men bara av den innersta delen av vetekornet, så kallat durumvete.

Du hittar couscous i välsorterade mataffärer. Titta bland grynen. Förvaras torrt och svalt.

Källa: Livsmedelsverket

Innehåll

1 portion (50 gram, okokt) bulgur

Energi: 162 kcal

Protein: 6 g

Fett: 1 g

Kolhydrater: 34 g

 

1 portion (50 gram, okokt) couscous

Energi: 176 kcal

Fett: 1 g

Protein: 7 g

Kolhydrater: 37 g

Laga bulgur eller couscous

Att tillaga bulgur eller couscous är busenkelt. Så här gör du:

- Koka upp vatten (till 1 del bulgur använd 2 delar vatten, till couscous tar du lika mycket vatten som gryn)

- Ta av kastrullen från plattan

- Häll i grynen och rör om

- Lägg på locket och låt svälla ett par minuter.

- Klart!

Om du vill kan du ha i en klick smör för att lyfta fram smaken.