Dagens namn: Lovisa, Louise
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan

Matspanaren: Quinoa

Dundergrynet från Anderna

Quinoa är liksom dinkel ett urgammalt livsmedel som har fått en renässans på senare år. Det är ursprungligen från Anderna där det har odlats i 5000 år.

Det lilla grynet, som egentligen inte är ett gryn utan ett frö, är imponerande nyttigt.

Foto: per björn

Det är rikt på protein av hög kvalitet, nyttiga fettsyror, fosfor, B-vitaminer och Vitamin E. Dessutom innehåller det höga halter järn och mer kalcium än mjölk. Quinoa är fritt från gluten.

 

Vad: Quinoa är en planta besläktad med spenat. Det är fröna från plantan man äter. Plantan kan bli upp till 3 meter hög, själva fröna är små, ovala och ljusa till färgen.

 

Hur: Quinoa kan användas istället för ris, bulgur eller couscous. I sallader, soppor eller till vegetariska biffar. Quinoa kokar snabbt, det är klart på 15 minuter, och sväller då till 3 – 4 gånger sin torrvolym. Kokt quinoa har en fluffig konsistens, smaken är mild.

 

Köps: I hälsokostbutiker eller i din vanliga mataffär.

 

Kul att veta: De spanska erövrarna i Sydamerika förbjöd quinoa under 1500-talet eftersom de trodde att indianerna fick sin styrka därifrån.

 

Förvaring: Förvara quinoa som andra gryn, i lufttät förpackning på torrt och svalt ställe.

Ammi Bohlin